A konzerv tonhal sokszor életmentő lehet egy-egy gyors és kiadós fogáshoz, és most nem a tonhalas nizzai salátára gondolunk, hanem igazi főszerepet is kaphat ez a kiadós és egészséges hal. Most burger készült belőle, amit még azok is szívesen esznek, akik amúgy nem lelkes hívei a halas fogásoknak.

A tonhal remek fehérjeforrás, bővelkedik omega-3 és -6 zsírsavakban, és remek alap tésztaszószhoz, szendvicskrémhez vagy épp halburgerhez, így konzerv formában érdemes belőle mindig tartani otthon néhány dobozzal. Ha az olajos konzerv helyett az úgynevezett sós lében eltett változatot választjuk, akkor kimondottan kalóriaszegény is, sőt finomabb, és jóval könnyebben kezelhető, garantáltan nem lesz vele nehéz az étel.

A tonhalas burgerbe most egy kis tört krumplival és tojással, zöldfűszerrel került a sovány hal, ha van maradék főtt krumplink, akkor percek alatt összeállítható a massza, és serpenyőben megsütve igazi villámfogást kerekíthetünk belőle, de sütőben is süthetjük - ebben az esetben 180 fokon 20 percet számoljunk, amíg a halpogácsák szép pirosra sülnek.

Tonhalas burger

Hozzávalók:

30 dkg tonhal (konzerv, sós lében)

25 dkg főtt krumpli

2 szál újhagyma

2 evőkanál aprított petrezselyem

2 evőkanál aprított kapor

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál kapribogyó

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 tojás

kevés olívaolaj

só, bors

Elkészítés: A tonhalat szűrőbe öntjük, és hagyjuk lecsöpögni. Az újhagymát finomra vágjuk, és a kapribogyóval, a petrezselyemmel, a kaporral és a zsemlemorzsával késes robotgépbe tesszük, és összemixeljük. A krumplit villával összetörjük, hozzáadjuk a tonhalat, a morzsás keveréket és a tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, és alaposan összedolgozzuk.

A masszából pogácsákat formázunk, a tenyerünkben lelapogatjuk, és serpenyőben, 2-3 evőkanál forró olívaolajon oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük.

Ízlés szerinti körettel - salátával, párolt vagy sült zöldséggel - vagy akár buciba pakolva klasszikus burgerként tálaljuk, nagyon jól passzol hozzá a fűszeres tartármártás.