Írd be, mit keresel:

Leveles kel, a fodros-bodros csodazöldség

A fodros kel hosszú ideig elérhetetlen, de nagyon divatos zöldségnek számított, ma már szerencsére szerencsére egyre több helyen beszerezhető, főleg piacon, őstermelőnél. Mivel nagyon jól tűri a hideget, ilyenkor is kapható, és igazi szépítő, fiatalító, karcsúsító vitaminbomba!

Cookta - 2024.03.09.
Leveles kel, a fodros-bodros csodazöldség

Mint sok ételnek, így a fodros-bodros levelű kelnek is meg kellett járnia Amerikát, hogy superfoodnak kiáltsák ki, és népszerűséget kapjon. Pedig ez a káposztaféle Kisázsiában őshonos, Európában a római kor óta ismerik, termesztik és nemesítik, nálunk is gyakori zöldféle volt, de a leveles kel néven is ismert káposztafélét méltatlanul kiszorította a szaporább, puhább és zsenge belsejű, tömött fejű kelkáposzta.

A világ legegészségesebb élelmiszerei között számon tartott haragoszöld fodros kel nálunk is remekül megterem, bátrabb őstermelők sikerrel termesztik is, így egyre könnyebben hozzájuthatunk már mi is, és érdemes minél többször fogyasztani mindenkinek, de főleg nőknek, mert kiemelt vastartalmú alapanyag, a vérszegénységgel küzdőknek így különösen ajánlott! Emelett alacsony a kalóriatartalma, de rengeteg rostot tartalmaz, így diétás étrendben is tökéletes, könnyen emésztető, tele van antioxidánsokkal és a bőrünkre jótékony A-, C-, E-, K- és B6-vitaminokkal, gyulladáscsökkentő és fehérjékben, aminosavakban gazdag. És vigyázat, nem gyógyszerről beszélünk, hanem egy nagyon finom zöldségről!

A fodros kel további jó tulajdonsága, hogy főzés közben a levelek harsány színe nem fakul vagy tompul, gyorsan puhára párolódik, sokkal kevésbé átható a szaga, így isteni és szuperegészséges, mutatós ételeket készíthetünk belőle egyszerűen, mint az alábbi citromos-fokhagymás párolt változatban.

Citromos-fokhagymás párolt kel

Hozzávalók:

  • 50 dkg fodros kel
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 marék fenyőmag vagy dió, mandula
  • 1 marék aszalt vörösáfonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A fodros kelt megmossuk, a levelek vastagabb ereit kivágjuk, a leveleket összetépkedjük vagy nagyjából összevágjuk.

A fenyőmagot – vagy darabolt diót, mandulát – egy száraz serpenyőben pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk, majd egy tálkába kiöntjük. A serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, rádobjuk a kelt, és kevergetve 3-4 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, fokhagymaprésen hozzányomjuk a fokhagymákat, felöntjük 1,5 dl vízzel, és lefedve 8-10 percig pároljuk.

A tűzről levéve hozzáfacsarjuk a citrom levét, átforgatjuk, tányérokba szedjük, és megszórjuk a pirított maggal, valamint egy kevés aszalt vörösáfonyával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.