Írd be, mit keresel:

Brokkolis saláta – könnyű, diétás, egytálételnek is remek

Tavasszal lekerülnek rólunk a nagy, vastag és „jótékony” pulóverek és kabátok, amelyek kegyesen elrejtik azt a néhány plusz kilót, amitől a legjobb lenne villámgyorsan megszabadulni. Ehhez mutatunk egy könnyű, mégis laktató, diétás salátát, ami egyszerű és finom is.

Cookta - 2024.03.11.
Brokkolis saláta – könnyű, diétás, egytálételnek is remek

Brokkoli az alapja ennek az alakbarát és könnyű fogásnak, ami bár a megosztó zöldségek közé tartozik, szerencsére egyre többen kedvelik, köszönhetően talán az egyre népszerűsödő ázsiai éttermeknek, amelyek előszeretettel használják. Mégpedig úgy, hogy nem főzik halálra, szerencsére. Mert a brokkoli halála a túlfőzés: élvezhetetlen szétesősre, vizesre főzve. Elég neki 5 perc, hogy megmaradjon íze és haraphatósága, élvezeti értéke. Amúgy kalóriaszegény (34 kcal/100 g) és rostokban gazdag, így diétába tökéletesen illeszkedik, ráadásul rengeteg rostot is tartalmaz.

Nagyon sok íz és alapanyag illik a brokkolihoz, de ha diétás fogást szeretnénk, akkor válasszuk a hűtőben mindig jelen lévő megbízható diétás alapanyagait, a sárgarépát és az almát, öntetként pedig a joghurtot. Hogy izgalmasabb legyen a salátánk, egy kis mazsolát vagy aszalt áfonyát, némi diót is tehetünk bele, illetve egy kis főtt rizzsel tartalmassá is tehetjük, így komplett fogásnak is beillik.

Kiegészíthető még egy kevés sült vagy párolt csirkemellel vagy csíkokra vágott sonkával, hogy semmi hiányérzetünk ne legyen, míg ezt a könnyű, diétás fogást elfalatozzuk.

Joghurtos brokkolisaláta

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 alma
  • 1 pohár joghurt
  • 1 pohár főtt rizs (maradék is jó!)
  • 1 maréknyi dió
  • 1/2 maréknyi mazsola vagy aszalt vörösáfonya
  • só, bors

Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, a száráról késsel körben levágjuk a fásabb részeket, felaprítjuk, és sós, forró vízben 5 perc alatt roppanósra főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, salátástálba tesszük. A főzőlé tökéletes levesalapnak, vagy el is kortyolhatjuk nagyon diétás levesként…

A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, az almát negyedeljük, kicsumázzuk, majd felkockázzuk, mindkettőt a brokkolihoz adjuk, a főtt rizzsel együtt. Hozzáadjuk a durvára vágott diót és mazsolát vagy áfonyát.

A joghurtot sóval és borssal ízesítjük, adhatunk hozzá ízlés szerint egy csipetnyi kurkumát vagy kakukkfüvet, gerezdnyi zúzott fokhagymát vagy őrölt rozmaringot, curryt vagy őrölt reszelt szerecsendiót – bármilyen fűszert ízlés szerint.

A joghurttal meglocsoljuk és összeforgatjuk a salátát, fél óra pihentetés jót tesz neki, de akár azonnal is fogyasztható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.