Írd be, mit keresel:

Mafé – a földimogyoróval krémesített isteni ragu

Sűrű, szaftos, gazdag és különleges fogás a mafé, ez az afriai egytálétel, aminek a legjellegzetesebb alapanyaga a földimogyoró, mégpedig pirítva és pépesítve. Ez teszi testessé, sűrűvé és nagyon zamatossá a kiadós húsos-zöldséges ragut, amit csak imádni lehet.

Cookta - 2024.03.15.
Mafé – a földimogyoróval krémesített isteni ragu

Az afrikai konyha kevéssé ismert nálunk, eltérőek az alapanyagok és a fűszerek, de a mafé esetében szerencsére nincs gondunk a hozzávalók beszerzésével. Ez az étel elsősorban Nyugat-Afrika országaiban, Maliban, Szenegálban, Mauritániában és Gambiában népszerű, rengeteg változata létezik, szinte bármilyen zöldséggel és hússal, sőt hallal is készítik. A leggyakoribb a bárányhúsos változat, zöldségek közül pedig az édesburgonya, a répa, az okra és a padlizsán.

A gazdag, krémes ragut fokhagyma, gyömbér, sűrített paradicsom és babér fűszerezi, és gyakran jó csípősen készítik, de persze ezt mindenki saját ízlése szerint állítsa be, viszont a lényege a pörkölt mogyoróból készülő krém, amit érdemes otthon és frissen készíteni, mert hihetetlenül finom a pirított és még melegen krémesített földimogyoró különleges aromája.

Mafé – zöldséges húsfazék fűszeres mogyorószósszal

Hozzávalók:

  • 1 kg bárányhús, pulykacomb vagy akár csirke, ízlés szerint
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg édesburgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • diónyi gyömbér
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg földimogyoró
  • csili ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az édesburgonyát és a répát meghámozzuk, felkockázzuk, a húst falatnyi darabokra vágjuk, ha csirkecombot használunk, azt félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk.

Az olajat egy lábasban felhevítjük, a hagymát megfuttatjuk rajta, közben a húst is hozzáadjuk, kifehéredésig dinszteljük, majd a fokhagymát és a zöldségeket is hozzáadjuk, időnként átkeverve pár percet pirítjuk, közben hozzáreszeljük a gyömbért, majd a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk, átkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a babért, sózzuk, borsozzuk, és takarékra véve, fedő alatt addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Közben a földimogyorót – natúr – tepsibe terítjük, és 180 fokos sütőben 10-12 percig pirítjuk. Kivéve egy picit hűlni hagyjuk, majd még melegen a két tenyerünk között ledörzsöljük a héját, majd a pörkölt, illatos mogyorókat késes robotgépbe tesszük, és egészen krémesre pépesítjük, időnként egy spatulával fellazítva a mixerben, és egy jó csipet sót hozzáadva.

Amikor a hús megpuhult, a mogyorókrémet a raguhoz adjuk, óvatosan átkeverjük, ha szeretnénk csípősre hangolni, akkor ízlés szerint csilit is adunk hozzá, és lefedve még 15 percig főzzük, amíg besűrűsödik a mogyorótól.

Azon melegében tálaljuk, párolt rizs vagy kuszkusz illik hozzá a leginkább.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.