Minden szülő tudja, micsoda felfordulással, maszatolással jár, amikor a gyerekek enni tanulnak, először próbálják megtalálni a szájukat a kanállal, és persze az elkövetkező időszakban is sokszor praktikusabbnak és hatékonyabbnak tűnik, ha inkább mi magunk etetjük őket. Ne tegyük, inkább legyünk türelmesek, érdemes!

Sok türelem és idő, rengeteg törölgetés és takarítás sokszor, amit a kicsik evészetei megkövetelnek, ráadásul naponta többszür, de most két egymástól független kutatás eredményei is azt igazolják, hogy minél önálóbban esznek a gyerekek, annál kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra. A vizsgálatban 12 hónapos és 6 éves kor közötti gyerekek étkezési szokásait figyelték meg, és a tapasztalat azt mutatta, hogy a szüleik által hosszabb ideig etetett gyerekek hajlamosabbak az elhízásra a későbbiekben is, mint azok, akik egyedül ettek - természetesen csak azután, amikor már nagyjából megtanulták használni először a kanalat, majd a villát.

A kutatások azt is figyelték, hogy még akkor is, amikor szénhidrátban gazdagabb vagy éppen édes ételeket ettek a kicsik, abbahagyták az étkezést, ha jóllaktak, és jóval kevésbé voltak nyűgösek és ellenállóak a reggelik, ebédek és vacsorák alatt - az persze igaz, hogy rumlisabb így az étkezés, lassabb, és valószínűleg többet is kell takarítanunk az etetőszék, majd később az asztalon és körülötte, de megéri.

Fontos, hogy csak akkor és fokozatosan adjuk át a kanalat a baba kezébe, amikor már önállóan is tud biztonsággal enni, de szánjunk rá időt minden nap, hogy egyedül egyre jobban beletanulhasson, és bízzunk benne, mennyit és miből szeretne enni, persze egészségesebb alternatívákat kínálva.