Írd be, mit keresel:

Ír szódás kenyér, amit nem kell se dagasztani, se keleszteni

Az ír szódás kenyér egy csoda: pár perc alatt összeállítható, nem kell dagasztani, sőt keleszteni sem, mehet mindjárt a forró sütőbe. Fogyaszthatják élesztőre érzékenyek, de még a candida-diétát követők is, ha a megfelelő liszttel készítik. Mutatjuk a receptet!

Cookta - 2024.03.16.
Ír szódás kenyér, amit nem kell se dagasztani, se keleszteni

A szóda ebben az esetben szódabikarbóna, nem pedig szódavíz, ez segít majd a kenyértésztának, hogy kissé levegős legyen. Ne számítsunk nagylyukú és foszlós kenyérre, itt a textúra kicsit tömörebb, sűrűbb, mint a kovászolt vagy élesztős kenyereknél, de mindenképpen nagyon kellemes, tartalmas, finom és omlós.

Az ír szódás kenyér nagy előnye még, hogy nem kell hozzá semmilyen extra alapanyag, vagyis bármikor elkészíthetjük, ha épp kifogyunk a kenyérből, vagy ha csak kedvünk szottyan egy friss, illatos kenyérre. Liszt, szódabikarbóna, pici só és cukor, tojás kell hozzá, illetve egyetlen ritkább alapanyag, az író, amit könnyen kiválthatunk joghurt vagy kefir és víz keverékével. A tésztát magokkal, fűszerekkel, aszalt paradicsommal, olívával is bátran gazdagíthatjuk, vagy akár reszelt sajttal is, ahogy tette Zsuzsa is, a Színek és virágok fantasztikus blog gazdája, aki szerint cheddar sajttal a legfinomabb.

Forrás: Színek és virágok blog

Ír szódabikarbónás kenyér

Hozzávalók:

  • 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • 1 tojás
  • 3-3,5 dl író (joghurt és víz keverékével helyettesíthető)

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és a reszelt sajtot összekeverjük. Hozzáadjuk a villával felvert tojást, és lassan adagolva hozzágyúrjuk az írót. Az író a joghurt és víz keveréke 2/3 joghurt és 1/3 víz arányban. Jól formázható, nem ragacsos tésztát kapunk. Ha ragad, még adhatunk hozzá lisztet, de igazából nem kell sokáig gyúrni.

A kenyeret jénai edénybe helyezzük, tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük (a jénai tetejét szintén, majd ráhelyezzük). 45-50 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.

Forrás: Színek és virágok blog

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.