Írd be, mit keresel:

A legfinomabb kínai pirított rizs – tojással, kantoni módra

Ha azt mondjuk, kínai konyha, az valójában hatalmas általánosítás, hiszen egy óriási és nagyon színes összetételű országról van szó, aminek nem létezik egységes gasztronómiája, és valójában nyolcféle konyhát különböztetnek meg ők maguk, amelyek az egyes tartományok és régiók szokásait tükrözik. Az egyik leggazdagabb és legizgalmasabb a kantoni...

Cookta - 2024.03.19.
A legfinomabb kínai pirított rizs – tojással, kantoni módra

A Kína déli részén található tartomány kulcsfontosságú kereskedelmi kikötő évezredek óta, az itt zaljó pezsgésnek és az ide áramló rengeteg fűszernek és alapanyagnak, az emberek sokféleségének köszönheti konyhájának színességét és gazdagságát. Egyik emblematikus fogásuk a pirított rizs, ami persze más ázsiai országban is készül, és valami hasonlóval találkozhatunk a kínai kifőzdékben is. Remek módja a maradék rizs felhasználásának, felfrissítésének, ők is ezzel a módszerrel mentik meg az amúgy köretnek készült maradék párolt rizst, ami mára világszerte kedvelt egytálétellé nőtte ki magát.

Gyakorlatilag bármilyen előfőzött vagy gyorsan átsülő zöldséggel készíthető, gyakran gazdagítják csirkével, speciális kínai kolbászfélével, sonkával, rákkal is, de kihagyhatatlan belőle a szójaszósz, az újhagyma és tojás, amit nem külön sütnek meg rántottának, hanem a rizzsel együtt sütik, amitől lágyabb, krémesebb lesz ez a színes, ízekben gazdag, de nagyon egyszerű és kiadós egytálétel.

Kantoni pirított rizs

Hozzávalók:

  • 30 dkg (maradék) főtt rizs
  • 1 kis cukkini
  • 2 kis szál sárgarépa
  • 10 dkg (fagyasztott) zöldbab
  • 2 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A tojásokat felütjük egy tálkába, és villával elhabarjuk.

Egy wokban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk az újhagymát és a sárgarépát, kevergetve pároljuk, majd 3-4 perc után hozzáadjuk a cukkinit és a zöldbabot is, pár percig tovább pirítjuk kevergetve, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a gyömbért, átkeverjük, majd a rizst és a szójaszószt is hozzáadjuk, és 2-3 percig kevergetve sütjük, majd a felvert tojásokat is hozzáöntjük, és folyamatosan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás átsül.

Azonnal tálaljuk köretként vagy főételként, ízlés szerint kínálhatunk mellé még szójaszószt vagy megszórhatjuk pirított szezámmaggal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.