A pogácsa mindig nyerő, főleg olyan recepttel, ami másnap is puha. Nemrég nagyobb társaságot vártam, és szerettem volna mindenkinek a kedvének megfelelni, így az alaptésztát 4 változatban variáltam. Egyszerű, frappáns - és abbahagyhatatlanul finom!

Baráti beszélgetésre, vendégvárásra, de akár húsvétra is jól jöhet, kis módosításokkal jól alakítható pogácsa készült, így mindenki megtalálhatja közöttük a saját kedvencét. A sajtos, töpörtyűs és köménymagos mellett chiamagos is készült, mindegyiknek nagy sikere volt.

A félreértések elkerülése végett: a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni, de csak a családnak, a “töltelékeket” negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni. Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az alaptészta mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy jó nagy halom pogácsát. Remélem, érthető voltam. :)

Forrás:
Hajós Ágnes

Másnap is puha pogácsa négyféle módon

Hozzávalók az alaprecepthez:

  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 30 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet pirospaprika
  • 30 dkg tejföl

Változatok:

  • 20 dkg töpörtyű vagy
  • 20 dkg sajt vagy
  • 4 evőkanál chiamag vagy
  • 4 evőkanál egész köménymag

Elkészítés: A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, belekockázunk 25 dkg vajat, addig morzsolgatjuk, míg a nagy darabok eltűnnek. Mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a langyos tejfölt, hozzáadjuk a morzsolt élesztőt és a cukrot, kanállal kicsit elkeverjük. Összegyúrjuk a tésztát. Elég puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kézre. 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a maradék, közben felolvasztott vajjal. Hosszában feltekerjük, kinyújtjuk, ezt még kétszer megismételjük. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel átlósra karcoljuk a tetejét. Kiszaggatjuk (a maradékokat újragyúrva), a tojást felverjük a pirospaprikával, megkenjük a pogácsák tetejét. 180 fokra felmelegített sütőben megsütjük.

Eddig az alaprecept, innen a változatok:

A töpörtyűshöz a darabokat nagyon apróra vágjuk, a kinyújtott tésztára szórjuk az első tekerés előtt.

A chiamagossal szintén így járunk el, csak nem kell vágni.

A lereszelt sajtot és a köményt elég a tojással kenés után a pogácsákra szórni és utána kisütni.

Forrás:
Hajós Ágnes