Írd be, mit keresel:

Tavaszi szuperzöldség ingyen – gyomnövényből gyógynövény

Az éledő tavasz sok zöld finomsággal lep meg minket, ráadásul nem erdő-mező ajándékaként. A közkedvelt medvehagyma és a még kevésbé ismert turbolya mellett a zsenge csalánt is nagyon érdemes frissen fogyasztani!

Cookta - 2024.03.20.
Tavaszi szuperzöldség ingyen – gyomnövényből gyógynövény

A csalánteát talán mindenki ismeri, rengeteg jó tulajdonsága van – az egyik leghatékonyabb tisztító hatású herbatea, ezért böjt, tisztítókúra, diéta esetén kimondottan ajánlott. Remek méregtelenítő, feloldja a szervezetből az anyagcseréből származó salakanyagokat, ráadásul vízhajtó hatású, de emellett vitalizál, és növeli a szervezett ellenálló képességét.

A friss csalán is tudja mindezt, ráadásul rengeteg vasat tartalmaz, ami a vérszegénység esetén tesz jó szolgálatot, így nőknek kiemelten fontos. Emellett jelentős mennyiségű káliumot és kalciumot, valamint C- és B-vitamint, béta-karotint is tartalmaz. És ingyen is van, csak le kell szedni!

No igen, a csalán szedése a legnagyobb kihívás, mert nagyon csípős a levele, ami egyébként jótékonyan hat reumatikus panaszokra, de valóban nem kellemes, elég hosszan tartó égető érzést, felhólyagosodást okozhat. De ezt egy gumikesztyűvel elkerülhetjük, esetleg ennek hiányában trükközhetünk úgy, hogy egy ollóval egy nejlonzacskóba vagdossuk le a zsenge hajtásokat. Minél zsengébb és dúsabb, annál jobb, a vastagabb szárat nem érdemes szedni, túl rostos, élvezhetetlen ételként – csak a puha szárak és tavaszi zsenge hajtások élvezetesek.

A csalánt mindenképpen le kell forrázni vagy meg kell főzni, hogy csípőssége elillanjon, így mondjuk salátát nem, de levest, főzeléket, pestót készíthetünk belőle, illetve a megpárolt csalánleveleket ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot. A leforrázott, felaprított és lecsepegtetett csalán akár le is fagyasztható, mert a friss, tavaszi hajtásai a legfinomabbak – ebből aztán készíthetünk máskor is finom fogásokat.

Csalán forrázása

A megmosott és lecsepegtetett csalánt enyhén sós, forró vízbe dobjuk, és 2 percig forraljuk, majd leszűrjük, ha kicsit hűlt, akkor vágódeszkán kicsit összevágjuk.

Csalán dinsztelése

Kevés olajon egy kis hagymát és fokhagymát dinsztelünk, rádobjuk a megmosott és lecsepegtetett csalánt, megvárjuk, míg összeesik, majd lehúzzuk a tűzről.

Az így előkészített csalánt sóval, borssal, kis szerecsendióval, zúzott fokhagymával fűszerezhetjük, és eltehetjük fagyasztóba adagonként kiporciózva; egy kis tejszínnel, kukoricakeményítővel elhabarva készíthetünk belőle főzeléket; hagymás alapon kockázott burgonyával, vízzel felöntve levessé főzhetjük, majd tejföllel, tejszínnel összemixelhetjük; egy kis liszttel és tejszínnel elhabart tojást ráöntve összesüthetjük egy finom és nagyon tavaszi omletté!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.