Gondolom, a medvehagymát sokan szeretik, de ez a csalánról már egyáltalában nem mondható el. Pedig főzés után már a csípősségét is elveszti, így én szívesen készítek belőle például levest. 

Mivel elkezdődött a medvehagyma szezonja, és lassan a zsenge csalán is kezd hajtani, így eme két egészséges zöldnövényből készítettem egy finom levest. A medvehagyma és a zsenge csalánlevél mellett került a levesbe még sárgarépa, krumpli, fűszerek, és természetesen vöröshagyma is. A puhára főtt zöldségekkel a levest végül pépesítettem, majd tejszínnel még lágyabbá, krémesebbé tettem. 

Forrás:
Kard Éva

Levesbetétnek tojásmetéltet készítettem, amihez egyszerűen felvert tojást sütöttem, méghozzá jó vékonyan, mintha palacsinta lenne, majd metéltre vágva, közvetlenül tálalás előtt került a levesbe. 

Medvehagymás csalánleves tojásmetélttel

Hozzávalók:

  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 2 marékra való zsenge csalánlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db közepes krumpli
  • 7 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 5 dkg vaj 
  • őrölt színes bors
  • 1-2 teáskanál ételízesítő

Elkészítés: A medvehagymát és a csalánlevelet mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel csíkokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát és a csalánlevelet, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit és a sárgarépát is. Keverjük alaposan össze, ízlés szerint szórjuk meg ételízesítővel, sóval és őrölt borssal, majd pár perc után öntsük fel a vízzel. Ezután forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük puhára, közben kóstoljuk, és ha kell, ízesítsünk utána.

Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt, vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

Forrás:
Kard Éva

Tojásmetélt 

Hozzávalók:

  • 3-4 db tojás
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés: Üssünk fel egy tojást, szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával alaposan keverjük össze.

Egy palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd öntsük bele a felvert tojást, és úgy süssük meg, mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járjunk el. 

Ezután tekerjük fel úgy, mint a palacsintát, majd ízlés szerint vágjuk fel mindegyiket külön-külön.

Tálaláskor merjük tányérba a levest, majd helyezzük rá a tojásmetéltet, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva