Írd be, mit keresel:

Mi a különbség a bulgur és a kuszkusz között?

Nem beugratós kérdésnek szánjuk, bár sokan valóban összekeverik vagy felcserélik a kettőt, és bár eredetileg mindkettő búzából készül, és a formájuk is nagyon hasonló, valójában két teljesen különböző alapanyag, és mivel messziről jönnek, és most vannak nálunk elterjedőben, érdemes kicsit megnézni, melyik mit tud, és hogyan használható.

Cookta - 2024.03.22.
Mi a különbség a bulgur és a kuszkusz között?

A bulgur teljes értékű gabona, mégpedig nagyon értékes táptartalommal. Készítésekor a búzaszemeket hosszan vízbe áztatják, majd amikor a gabonaszemek megszívták magukat, és éppen csírázni kezdene, vagyis aktiválódott benne az élet, akkor leszűrik, megdarálják, előgőzölik, majd megszárítják. Többféle méretben létezik, ettől függően főzési ideje a készítéskor változhat. Az egész mediterrán térségben és a közel-keleti konyhák is kedvelik, elsősorban köretnek vagy salátának készítik, de piláf-jellegű egytálételekben, töltelékekben is gyakran megtalálható, sőt desszerteket is gyakran készítenek vele.

A kuszkusz ezzel szemben egyfajta tészta, hántolt durumbúzából készül, de léteznek változatai kölesből, sárgaborsóból és kukoricából is. Az apró gömböket valamikor kézzel görgették, akárcsak nálunk a tarhonyát, de ma már szinte csak gépi kuszkusszal találkozunk, ráadásul már elő is gőzölik csomagolás előtt, így főzés nélkül, forró víz hozzáadásával készíthetjük, villámgyors köretnek vagy salátaalapnak. A kuszkusz afrikai gyökerekkel bír, amely a Közel-Keleten is elterjedt az arab világban, és elsősorban szaftos raguk köreteként kedvelt és gyakori fogás, de édes változatban is gyakran készül, aszalt gyümölcsökkel, tejjel vagy kókusztejjel.

Mindkét alapanyagot érdemes felfedezni és gyakran használni – ehhez mutatunk most pár receptötletet:

Darált húsos bulgur gyorsan, kiadósan >>

Csirkés-zöldséges bulgur >>

Langyos bulgursaláta fetával >>

Bulgursaláta csirkével >>

Kókuszos-körtés pohárkrém bulgurral >>

Forrás: Kard Éva

Kuszkuszsaláta csicseriborsóval >>

Csirkenyárs mentás-mazsolás kuszkusszal >>

Kuszkusszal töltött paprika >>

Kuszkuszsaláta ropogós retekkel >>

Zöldséges-tojásos kuszkusz csirkemellel >>

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.