Mint minden nemzetnek, nekünk is megvannak a jól bevált alapfűszereink, mint a bors, az őrölt kömény vagy a pirospaprika. Ezek mellett a legtöbb konyhában megtalálhatóak a különlegesebb fűszerek is, melyeket szintén gyakran használunk, mint a szerecsendió vagy a majoránna, végül pedig vannak a fűszertartó polc hátsó sorában lapulók, amelyek csak ritkán kerülnek a kezünk ügyébe. Ilyen például a kurkuma, ami nélkül az indiai gasztronómia elképzelhetetlen, mi azonban csak nagy ritkán használjuk. Pedig mint minden fűszernek, a kurkumának is van számtalan pozitív élettani hatása, arról nem is beszélve, hogy milyen különleges ételek készíthetőek a segítségével.

Más néven indiai sáfrány

A sáfrány az egyik legdrágább fűszer, ami annak köszönhető, hogy az aprócska növény virágaink értékes bibéjét kizárólag kézzel lehet összegyűjteni, betakarítását nem lehet gépekre bízni. Másik tulajdonsága, hogy erőteljes sárga színűre színez minden ételt, amibe bekerül. De mi köze ennek a kurkumához? Csupán annyi, hogy a kurkuma másik elnevezése indiai sáfrány, színe ugyanis nagyon hasonlít a sáfrányra.

A kurkuma másik elnevezése indiai sáfrány, színe ugyanis nagyon hasonlít a sáfrányra.
A kurkuma másik elnevezése indiai sáfrány, színe ugyanis nagyon hasonlít a sáfrányra.
Forrás:
Freepik

Népszerű fűszer

A növény eredetileg Délkelet-Ázsiában honos, ám az idők során világszerte nagyon népszerűvé vált, ezért ma már számos trópusi vidéken termesztik nagy mennyiségben. Az ázsiai konyha fontos fűszere, de mára szinte mindenki az indiai konyhával azonosítja, ahol nélkülözhetetlen fontosságú.

India híres a curry nevezetű fűszerkeverékről, melynek egyik összetevője éppen a kurkuma, ettől olyan szép sárga színű minden currys étel.

A növény

Vajon a növény gyökerét, törzsét, levelét vagy virágát használják? Lehetne ez egy sok százezret érő kérdés is egy kvízműsorban, ugyanis kevesen tudják, hogy a kurkuma gyöktörzse az, amit porrá őrölnek (hasonlóan a gyömbérhez). A növény gyöktörzsében található kurkumintól lesz szép sárga színe és jellegzetes íze a kurkumával készített ételeknek.

Mibe használjuk?

A lehetőségek tárháza végtelen, csak a képzeletünk szabhat határt. Levesek, mártások, szószok, rizses egytálételek, tészták, halas fogások, vadak és más húsfélék nagyszerű kiegészítője. Fontos fűszere a vegetáriánus konyhának is, hiszen erőteljes ízével nagyon jól fűszerezhetőek a különféle húspótló ételek is.

Az Interfood igyekszik változatos ételeket kínálni kedves megrendelőinek, kiemelt célunk a folyamatos megújulás. Étlapunk újdonsága a vegán menü, melyben gyakran használt fűszer a kurkuma is. Kóstolja meg és rendelje házhoz finom ételeinket, az Interfood ételfutárai otthonába viszik ebédjét!