A zabkása egyéjszakás nyers változatban vagy főzve is sokak kedvenc reggelije, de ráérősebb napokon érdemes a sült vátozatot is kipróbálni, mert nagyon finom, és szinte már sütinek is beillik. Az elkészítése nagyon egyszerű, a ráérősség pedig csak a sütési idő miatt fontos.

Egészséges és laktató, illatos és felségesen finom ez a sült zabkása, ami melegen, langyosan, hidegen is kiváló. Az összeállítása pár perc, variálhatjuk bármilyen gyümölccsel, adhatunk hozzá kakaót, ha csokis változatban szeretnénk, gazdagíthatjuk aprított magokkal, hogy egy kis ropogós is legyen benne, minden változatban mennyei.

Most körtével készült, a masszába pedig banán is került, így egész kevés cukor kell csak bele, de ez is kiváltható ízlés szerint más édesítővel, növényi tejjel és kókuszzsírral készítve laktózmentes, gm zabpehellyel gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Sült zabkása körtével

Hozzávalók:

  • 15 dkg apróbb szemű zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál chiamag
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor vagy más édesítő
  • 1 banán
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2,5 dl (növényi) tej
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • 2 érett körte

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a zabpelyhet, a sütőport, a chiamagot, a fahéjat, a kókuszreszeléket és a cukrot - egy keverőtálba kimérjük, összekeverjük. A banánt egy turmixgébe tördeljük, hozzáadjuk a tojást és a tejet, és simára összeturmixoljuk, majd a zabpelyhes keverékhez adjuk, összeforgatjuk, és félretesszük addig, amíg a körtét előkészítjük.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A zsiradékkal kikenünk egy sütőtálat, és beleöntjük a zabpelyhes keverék felét, kirakjuk a szeletelt körte felével, majd befedjük a maradék zabpehellyel, a tetejét kirakjuk a maradék körtével.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom, reggelinek, süteménynek is ideális.