A hétvégi maradék nem mindig túl ínycsiklandó másodjára feltálalva, de könnyedén felturbózható némi átalakítással, egészen más formában, csak néhány zsömle legyen otthon.

Ha pörkölt, paprikás, grillcsirke vagy bármilyen raguféle volt a vasárnapi ebéd, nem biztos, hogy elég egy komplett újabb étkezéshez, ugyanabban a formában pedig már lehet, hogy nem is kívánjuk. Egy kis átalakítással, némi kiegészítővel, zsemlébe töltve és sajttal összesütve viszont egészen új étel készülhet belőle.

A zsemle gömbölyded formája szinte csalogat, hogy a belsejét kiemelve megpakoljuk mindenféle finomsággal – majd sajttal megszórva, kicsit átsütve, némi salátával tálalva mutatós és roppant egyszerű megoldás legyen ebédre, vacsorára.

Ha szaftosabb a vasárnapi maradék, mint amilyen a pörkölt, a csirke- vagy gombapaprikás, a resztelt máj, akkor egyszerűen csak a megskalpolt és kivájt belsejű zsemlébe töltjük, majd sajttal megszórva betoljuk a sütőbe 10 percre. Ha sült hús vagy töltött, esetleg grillcsirke maradékaival van dolgunk, akkor a csontokról lefejtve, felaprítva egy kis dinsztelt hagymával összeforgatva, némi tejföllel elkeverve pakolhatjuk meg a zsemlék belsejét. A tetejére kötelező a sajt, köretként pedig egy friss saláta – 15 perces maradékmentő fogás, amivel mindenki elégedett lesz.