Írd be, mit keresel:

Sajtos keksz sokféle maggal – abbahagyhatatlan

Egy jófajta sós ropogtatnivaló mindig jól jön, legyen az baráti borozgatás, közös filmnézés, kirándulás vagy buli, piknik, de még egy salátának is jó kísérője lehet. Ez egy nagyon finom, illatos, sajtos-magos változat, amit csak ajánlani tudunk!

Cookta - 2022.03.29.
Sajtos keksz sokféle maggal – abbahagyhatatlan

Nagyon sajtos, illatos, roppanós, hosszan friss ez a sós keksz, aminek a tésztája már önmagában is tökéletes, akár magában megsütve is remek, de még izgalmasabbá és ellenállhatatlanabbá tehető, ha finom magokkal – vagy akár reszelt sajttal – megszórjuk. A magoktól ráadásul mutatós is lesz, sütés közben kellemesen pörkölt aromát kapnak – szó szerint mennyei!

A gyorsan összeállított tésztát mindenképpen érdemes fél órát pihentetni a hűtőben, mert ettől lesz igazán omlós a tészta. Ízlés szerint süthetünk belőle rudakat, köröket, virágokat, tetszőleges formákat – a sütési idő változhat a méretek és formák arányában, erre érdemes figyelni, nehogy túlsüljenek az isteni kis kekszek!

Sajtos keksz sokféle maggal

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás a tetejére
  • napraforgómag, lenmag, egész mák, mogyoró a tetejére

Elkészítés: A lisztet, a kukoricakeményítőt, a sót és a sütőport egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, hozzáreszeljük a vajat, gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd hozzáreszeljük a sajtot, 3 evőkanál hideg vizet öntünk hozzá, és tésztává összedolgozzuk. Bucivá formáljuk, és 30 percet hűtőben pihentetjük.

A tésztát lisztezett felületen jó vékonyra kinyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval vagy akár más formákkal kiszaggatjuk. A tetejüket felvert tojással lekenjük, majd egész mákba, lenmagba, napraforgómagba vagy őrölt sósmogyoróba mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellet kb. 10 perc alatt megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.