Reggelire, uzsonnára, de még akár desszertnek is ideális, gyors és egyszerű finomság a ricottás zabpalacsinta, ami rokonítható kicsit a pufi amerikai palacsintához, de sokkal puhább – a benne lévő ricottának köszönhetően.

A ricotta nagyon krémes, szelíd, semleges ízű tejtermék, sokan rokonítják a túróval, amiben annyi az igazság, hogy hasonlóan használható sokféle ételben, de míg a túró közvetlenül a tejből készül, addig a ricotta a tejsavóból. Ha magyar megfelelőjét keressük, akkor az bizony az orda, nem pedig a túró.

Rém egyszerű a ricottából palacsintát varázsolni: csak egy kis tojás, cukor, zabpehely és kevéske sütőpor kell hozzá, összekever, süt, eszi, boldog. :) Ínyencek tehetnek bele friss vagy fagyasztott áfonyát, és süthetik olvasztott vajon olaj helyett, mert így a legfinomabb. Sülés közben a fagyasztott áfonya kienged, még puhábbá teszi a mini palacsintákat, a vaj pedig még illatosabbá. Önmagában is nagyon finom, de egy kis vaníliás cukorral kikevert joghurttal, tejföllel tényleg abahagyhatatlan.

Ricottás zabpalacsinta áfonyával

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 púpos evőkanál zabpehely
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 nagy marék áfonya
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A zabpelyhet egy késes robotgépben finomra aprítjuk. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, a ricottával összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport és a zabpelyhet, ezzel is alaposan összekeverjük, majd a fagyos áfonyát is belekeverjük.

A palacsintasütőben a vaj felét felolvasztjuk, a hőmérsékletet mérsékeljük, majd evőkanállal halmokat teszünk a serpenyőbe, és mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük a ricottás kis palacsintákat. Ha szükséges, pótoljuk a vajat a sütéshez a következő adagokhoz, és a maradék tésztát is ugyanígy kisütjük.

Ízlés szerint mézzel vagy mézes tejföllel, porcukorral vagy vaníliás cukorral elkevert tejföllel tálaljuk.