Bár a szószokért felelős szakácsok a ranglétra csúcsán állnak a magas gasztronómiában, azért egyszerűen is lehet isteni krémes mártásokat készíteni, amik az egekbe is emelhetik az egyszerű sült húst vagy húsvéti sonkát. Most 3 édeskés és pikáns ötletet mutatunk!
Akármilyen finom is egy tökéletesre sütött natúr hússzelet, grillcsirke vagy akár a húsvéti sonka, önmagában azért egyik sem túl izgalmas. Viszont egy kis szósszal nagyon jól feldobható mindegyik - ehhez most gyümölcsös és pikáns, édes-sós, nem mellékesen nagyon egyszerű és isteni finom 3 receptet ajánlunk.
Csilis mangószósz
Hozzávalók:
- 1 érett mangó
- 5 dkg majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- csilipehely ízlés szerint
- só
Elkészítés: A mangót meghámozzuk, a húst levágjuk a magról. Késes robotgépbe tesszük az összes többi alapanyaggal, és krémesre mixeljük. Hús, sonka, hal mellé is tökéletes, mártogatósnak is finom.

Tormás céklaszósz
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla
- 1 alma
- 3 evőkanál ecetes reszelt torma
- só
Elkészítés: A céklát és az almát meghámozzuk, az almát kicsumázzuk, mindkettőt felkockázzuk, és egy kisebb lábasban feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha puha, leszűrjük, és az ecetes tormával és a sóval késes robotgépben pépesre, krémesre mixeljük. Lazíthatjuk 1-2 kanál tejföllel vagy tejszínnel - sonkához, sült húsokhoz is kiváló.

Almás csiliszósz
Hozzávalók:
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 2 friss csilipaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál barna cukor
- 1,5 dl almalé
- só
Elkészítés: A kaliforniai paprikát felkockázzuk, a csilit és a fokhagymát felszeleteljük, és egy kisebb lábasban a tűzre tesszük, hozzáadjuk a barna cukrot és az almalevet, lefedjük, és forrástól számítva 15 percig takarékon pároljuk, majd sózzuk, botmixerrel pépesítjük, felöntjük egy kis vízzel, és időnként megkeverve még 5 percet főzzük. Sült húshoz, halhoz, hamburgerhez, zöldségekhez is nagyon finom.
