Írd be, mit keresel:

Zabpelyhes zöldségtócsni – egyszerű, eredeti, egészséges

Csupa zöldség, zabpehely és mag, sok rost és vitamin, kevés munka, ráadásul nagyon finom is a tócsnihoz hasonló zöldséges lepényke. Cukkiniből és sárgarépából készül az alapreceptben, de mind a zöldségek, mind a magok jól variálhatók.

Cookta - 2022.04.02.
Zabpelyhes zöldségtócsni – egyszerű, eredeti, egészséges

A zöldségeket sokaknak nehezen sikerül belecsempészni az étrendbe, pedig sokkal többféle módon variálhatunk velük, mint elsőre gondolnánk. A klasszikus krumplis tócsni mintájára a legtöbb zöldségből készülhet valamilyen lepényke, ha a zöldséget lereszeljük, kis tojással és zabpehellyel, fűszerekkel összedolgozzuk, majd serpenyőben kis talléroknak kisütjük. 

Ebbe a nagyon finom cukkinis-sárgarépás tócsniba most a zabpehely mellett mindenféle magok is kerültek, amelyek egyrészt növelik a szárazanyag-tartalmat, vagyis textúrát adnak a „tésztának”, másrészt ropogósabbá, izgalmasabbá – és egészségesebbé – teszik. A lenmag, a napraforgómag és a chiamag is nagyon fontos, a szervezetre jótékony hatással bíró alapanyagok, amelyeket érdemes minél többféle módon fogyasztanunk – például ebben a könnyű vacsorának is tökéletesen beillő fogásban, amit ízlés szerint mártogatósokkal, fokhagymás joghurttal vagy salátával tálalhatunk.

Zabpelyhes zöldségtócsni mindenféle maggal

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes sárgarépa
  • 3 tojás
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, a répát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük. A zabpelyhet, a lenmagot, a napraforgómagot és a chiamagot egy késes aprítóba tesszük, és 4-5 fordulattal kicsit összetörjük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, sóval és borssal villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségeket és a magokat, összekeverjük, és 10–15 percet pihentetjük, hogy a magok megszívják magukat.

Ezután kevés zsiradékot forrósítunk egy serpenyőben, és ízlés szerinti méretű lepénykéket sütünk a masszából úgy, hogy az egyik felét kb. 3 percig sütjük, majd átfordítás után még 1–2 percet.

Melegen tálaljuk, salátát vagy mártogatóst is kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.