Nem sok ételről mondható el, hogy egy bútoráruház tette világhírűvé és sokak imádott kedvencévé, de az aprócska húsgolyókra ez biztos igaz, amiért sokan hajlandóak akár csak úgy, családi programként elzarándokolni a kék-sárga lánc éttermébe. Pedig otthon is elkészíthető, egyszerűen és gyorsan, mutatunk is egy eredeti svéd receptet.

Jó tudni, hogy mielőtt világhírű lett a krémes szósszal tálalt húsgombóc, Svédországban klasszikus és ugyancsak népszerű fogás volt - és persze az is mind a mai napig -, így rengeteg receptváltozata létezik. A leggyakrabban marha-és sertéshús keverékéből készül, hogy ne legyen száraz, és érdekesség, hogy egy pici ecetet is tesznek bele. Ennek valamikor praktikus okai voltak, nevezetesen az, hogy a nem túl friss hús szagát elvegyék és az esetleges baciktól fertőtlenítsék, amire ma már nincs szükség, de mivel az ecet lágyítja, és porhanyósabbá teszi a húst, így ma is gyakran adnak hozzá, igaz, csak nagyon picit, így az ízében nem érződik.

A húsmassza elsőre lágynak tűnhet, de a zsemlemorzsa és az étkezési keményítő szépen felszívja a nedveket, és tökéletesen puha és szaftos lesz a kisült húsgolyó, aminek a fűszerezéséhez csupán egy kevés szerecsendiót vagy szegfűborsot használnak, mindkettővel nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Svéd húsgolyó

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál ecet
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál étkezési keményítő + a forgatáshoz
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, nagyon finomra vágjuk vagy lereszeljük, a kétféle darált hússal együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az ecetet, a zsemlemorzsát és 2 evőkanál étkezési keményítőt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, és a masszát alaposan összedolgozzuk, majd flatnyi húsgolyókat formázunk belőle, és étkezési keményítőbe forgatjuk.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a húsgolyókat minden oldalukon pár perc alatt szép pirosra sütjük, majd egy tányérra kiszedjük, lefedjük. A visszamaradt vajhoz adjuk a lisztet, átkeverjük, felöntjük a tejjel és a szójaszósszal, és kevergetve sűrűsödésig főzzük.

A melegen tartott húsgombócokat a szósszal tálaljuk, vajas krumpliürével és ízlés szerint vörösáfonya- vagy ribizlilekvárral.