Írd be, mit keresel:

Selymes csábítás: citromkrémes sajttorta pohárban

Ez a káprázatosan krémes és isteni pohárkrém két emblematikus angolszász desszert szerelemgyereke, egészen pontosan a lemon curd és a cheesecake találkozása, mégpedig egy nagyon egyszerű és mutatós formában, pohárkrémnek elkészítve.

Cookta - 2022.04.04.
Selymes csábítás: citromkrémes sajttorta pohárban

Nagyon üde, friss és lágy, ugyanakkor csábítóan krémes és gazdag finomság, és annak ellenére, hogy gyümölcsös, egy igazi kalóriabomba. Ezzel együtt mindenkit rábeszélünk, mert fantasztikus, és ha a citromkrémnél egy kicsit figyelünk, és betartjuk az instrukciókat, akkor elronthatatlan.

A sajttortát nem kell bemutatni senkinek, valószínűleg a sütés nélküli változatát is mindenki próbálta már kekszes alappal, ennél a változatnál viszont megspórolhatjuk a pihentetési időt, és az összeállítás után azonnal kanalazhatjuk is ezt a mennyei pohárkrémet. A lemon curd, vagyis az angolok vajas citromkréme pedig egy igazi klasszikus, ők szívesen fogyasztják pirítósra, palacsintához lekvár helyett, de görög joghurttal párosítva is remek például reggelire, de valójában annyira aromás, karakteres és gazdag, hogy desszertbe, tortába töltve is mesés.

Lemon curd készen is kapható, de otthon is egyszerűen elkészíthető, így jóval kiadósabb, és biztos nem lesz benne tartósító. Csak citrom, cukor, tojássárga és vaj kell hozzá, a készítése pedig tulajdonképpen nagyon egyszerű, csupán arra kell figyelni, hogy folyamatosan keverve, lassan öntsük a cukorral és vajjal összeolvasztott citromlevet a tojáshoz, hogy ne ugorjon össze a hirtelen hőhatástól, illetve a tűztre téve nagyon kis lángon és folyamatosan keverve főzzük, így nem citromos rántotta, hanem egy lágy krém lesz a végeredmény. Ezután már csak ki kell hűteni, hogy a vaj kicsit cisszadermedjenn, majd ismét átkeverni – és már kész is a selymes citromos csoda!

Citromkrémes sajttorta pohárban – lemon curd cheesecake

A kekszes alaphoz:

  • 10 dkg omlós keksz
  • 5 dkg vaj

A citromkrémhez:

  • 3 nagyobb vagy 4 kisebb citrom
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárga
  • 10 dkg vaj

A sajtkrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A lemon curd az első, mert ennek ki kell hűlnie. Ehhez az alaposan megmosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk egy kisebb lábasba teszzük, hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott vajat, és gyenge tűz fölött hagyjuk összeolvadni. Közben a tojássárgákat egy keverőtálban kézi habverővel simára keverjük, majd nagyon lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a citromos-cukros vajat, majd visszaöntjük a lábasba, gyenge tűzön, folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd félretesszük hűlni.

A mascarponét és a krémsajtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília-kivonatot, és kézi habverővel jó alaposan összekeverjük.

A kekszet egy tiszta zacskóba tesszük, és egy sodrófával vagy klopfolóval egész finomra, morzsásra törjük. Közben 5 dkg vajat egy kis lábosban felolvasztunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kekszmorzsát, összekeverjük, nedves homok állagú finomságot kapunk.

A pohárkrémhez 6 pohár aljába elosztjuk a vajas kekszmorzsát. A sajtkrémet habzsákba töltjük, és kekszrétegre nyomjuk a poharakba. Végül a kihűlt citromkrémet kézi habverővel simára, selymesre átkeverjük, és ezt kanalazzuk a poharak tetejére. Ízlés szerint mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.