Írd be, mit keresel:

A leglilább leves – egészségesen, szuperegyszerűen

Nagyon egyszerű, olcsó, istenien finom és elképesztően szép levest főzhetünk lila káposztából. A leginkább csak párolva, zsírosabb húsok köreteként párolt zöldség levesnek is remek!

Cookta - 2022.04.06.
A leglilább leves – egészségesen, szuperegyszerűen

A lila káposzta csupa egészség, rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaz, kalóriát viszont alig (100 g = 21 kcal), ráadásul könnyen emészthető, sőt: az emésztést segíti, így diétás étrendbe vagy böjt idejére is ideális. A párolt változata a leggyakoribb, de salátának is elkészíthető, mégpedig rengeteg formában. És levesnek! 

Mindenkit csak rábeszélni tudunk erre az elképesztően lila, nagyon finom és krémes levesre, ami gluténmentes, elkészíthető laktózmentesen, és az alaprecept nagyon jól variálható kiegészítő hozzávalókkal és betétekkel is. Rém egyszerű és pénztárcabarát: ebbe a változatba a lila káposzta mellett lila hagyma és egy kis alma került, fűszerként őrölt római kömény, a selymesítéshez egy kis tejszín (kókusztejszín), de tehetünk bele céklát, sárgarépát vagy krumplit is, érdemes variálni!

Lila káposztás krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej lila káposzta
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 alma
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 1 dl tejszín vagy kókusztejszín
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A lila hagymát és az almát meghámozzuk, felkockázzuk. A káposzta külső leveleit lefejtjük, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, majd vékonyan felcsíkozzuk. 

Egy lábasban kevés olívaolajat melegítünk, rádobjuk a hagymát, a káposztát és az almát, és kevergetve addig pároljuk, míg a lila káposzta kicsit megfonnyad, ekkor hozzáadjuk a római köményt, sót és borsot, alaposan átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Közepes lángon kb. 20 percig főzzük.

A levest bormixerrel krémesítjük, ízlés szerint tejszínnel vagy kókusztejszínnel selymesítjük, ízlés szerinti betéttel – kenyérkockával, magokkal, levesgyönggyel, főtt tojással, de akár pirított csirkemellkockákkal – tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.