Tényleg szuperdesszert! Egyetlen egyszerű csokis massza, ami kívül sütis, belül krémes, nagyon intenzíven csokis - és sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondoljuk. Igazából pikk-pakk megvan, ellenállhatatlan - de csak jó csokival lesz igazán ütős.

A jó csoki nem azt jelenti, hogy csak gourmet boltban és méregdrágán beszerezhető, egy magas kakaótartalmú étcsokival már lehet varázsolni, ezekben jóval kevesebb az adalékanyag, már csak százalékosan is, és pofonegyszerűen készíthetünk vele ellenállhatatlan olvadós csokis desszertet, amit a legtöbben lávasütiként ismernek, az eredetije viszont a francia "fondant au chocolat" (ejtsd: fondan-o-sokolá), vagyis a csokis olvasós.

Isteni finom, pár perc alatt kész, de csak frissen igazán ütős, amíg belül még folyós, viszont előre elkészíthető, és a hűtőben pár órát elvan, a fagyasztóban pedig akár heteket is, mielőtt megsütnénk - a fagyos változathoz 2 perc plusz sütési időt érdemes számolni!

Fondant au chocolat - francia csokis olvadós süti

Hozzávalók:

  • 10 dkg csokoládé
  • 9 dkg vaj + a formához
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 3,5 dkg liszt + a formához
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 1/2 dl tej

Elkészítés: A csokoládét és a vajat felkockázzuk, és gőz fölött összeolvasztjuk, majd a tejet hozzákeverjük. A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, kézi habverővel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az olvasztott csokis keveréket. Végül hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, és simára elkeverjük.

Szufléformákat vagy tűzálló tálkákat, bögréket kivajazunk, liszttel meghintünk, és a csokis masszát elosztjuk bennük úgy, hogy 3/4-ig érjenek, majd 190 fokos sütőbe toljuk, és 8-10 perc alatt megsütjük.

Azon melegében tálaljuk, kiboríthatjuk egy tányérra is, kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit vagy egy kis tejszínhabot, de önmagában is tökéletes kanalazgatnivaló...