Írd be, mit keresel:

Dominó keksz – linzer, lekvár, csoki tökéletes triója

Omlós linzertészta, lekvár és csokoládé tökéletes triója a dominó keksz, ami nemcsak ellenállhatatlanul finom, de jópofa is: biztos, hogy mindenkinek mosolyt csal az arcára.

Cookta - 2022.04.06.
Dominó keksz – linzer, lekvár, csoki tökéletes triója

Egy jó kis omlós kekszféle mindig jól jön, és bár igaz, hogy a dominó süti egy kicsit macerás a dekorálása miatt, de megéri vele egy kicsit pepecselni, mert mindig sikert arat. Aki szereti az islert – és ki ne szeretné –, annak biztosan bejön majd ez a süti is, ugyanis nagyjából megegyezik a tészta, a lekváros töltelék és a csoki is.

A dominó keksz tésztája nagyon omlós, amit a lekvár finoman illatossá és puhává tesz, a csokiréteg pedig megóvja a kiszáradástól. Akár nagyobb adagban is készíthető, mert jól záródó fém- vagy műanyag dobozban sokáig eláll, és mindig elő lehet vele rukkolni – akár vendégek érkeznek, akár a kollégáinkat szeretnénk meglepni pár édes falattal. Aki kevésbé szeret pepecselni, annak tökéletes megoldás, ha társasággal készíti: közös programnak is ideális a sütögetés és csokival rajzolás – a kész dominókkal pedig egy partit is lehet játszani. 😉

A tészta gazdagítható egy kis darált mandulával, dióval vagy mogyoróval, és akár többféle lekvárt is használhatunk töltelékként. A sárgabaracklekvár és a meggydzsem mellett akár tölthetjük málnalekvárral, eperdzsemmel is, az a lényeg, hogy viszonylag kemény és sima lekvárral dolgozzunk.

Dominó keksz

Hozzávalók:
A linzertésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 cirom reszelt héja
  • csipet só

Valamint:

  • baracklekvár vagy meggylekvár
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és egy csipet sót, a kockára vágott vajat, és ujjbeggyel összemorzsoljuk. Ha kellően morzsás, hozzáadjuk a tojásokat és a citrom reszelt héját, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formáljuk, és 30 percet a hűtőben pihentetjük.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd téglalapokká vágjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük néhány perc alatt.

Amíg hűlnek, az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a lapocskák felét belemártogatjuk, hagyjuk megdermedni, majd lekvárral kettesével összeragasztjuk a csokis és a csokitlan feleket.

A fehér csokoládét is megolvasztjuk, majd egy kisebb zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lukat vágunk, és pöttyöket, illetve középre csíkot rajzolunk vele. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.