Jönnek az ünnepek, de az idénygyümölcsökre még várni kell egy keveset. Igaz, eper ugyan már kapható, de igencsak drága, a narancs pedig még megtalálható az üzletek polcain. Így remek választás lehet ez a recept, ha egy krémes tortát szeretnénk húsvétra sütni.  

Az alaptészta egy egyszerű piskóta, melyre először egy gesztenyés, majd a könnyű, selymes, narancsos krém kerül. Nem bonyolult, de nagyon finom, és az összeállítás után már csak pár órát kell várakoznunk, míg a torta a hűtőben csücsül, majd ízlés szerint felszeletelve már tálalhatjuk is. 

Én már előző nap összeállítottam, majd másnapig a hűtőben tároltam. Így az ízek jól összeértek, és a krémek kellően megdermedtek, szépen lehetett szeletelni, és nagy sikert is aratott.

Forrás:
Kard Éva

Narancsos-gesztenyés torta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
A piskótához:

  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz

Elkészítés: A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Narancsos krém 

Hozzávalók:

  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg tejszínízű pudingpor
  • 1,5 dl narancslé (frissen facsart)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés: A vajat keverjük jó habosra 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal, és tegyük félre.

A tojások sárgáját keverjük ki 5 dkg porcukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a narancslevet, majd adjuk hozzá a pudingport, és keverjük simára. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük ki egészen.

Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, apránként adagolva keverjük simára a cukros-vajas krémmel.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén apránként adagolva keverjük óvatosan hozzá a krémhez.

Forrás:
Kard Éva

Gesztenyés krém

Hozzávalók:

  • 30 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj

Elkészítés: A gesztenyemasszát villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Összeállítás

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát. Egyenletesen kenjük rá a gesztenyés krémet, majd a narancsos krémet is. Tegyük be pár órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint narancsgerezdekkel és csokoládéforgáccsal díszítsük. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva