A csirkemellet sokan kedvelik, sovány, fehér húsa gyerekek és diétázók kedvence, jól variálható és rengeteg módon felhasználható. Roston sütve igazi villámfogás, amit tökéletesen kiegészít egy gazdag saláta vagy párolt zöldség, ami alakbarát, gyors és kiadós.

A csirkemell a szárnyas legsoványabb része, csontosan és filézve is kapható. Felkockázva készülhet belőle bármilyen zöldséges raguleves, amit tejszínnel, tárkonnyal selymesíthetünk. Ha roston sütnénk, érdemes bepácolni fűszeres olajjal néhány órára, de ha nincs időnk, egy kevés mustárral átsimogatva már mehet is a pici olívaolajjal átforrósított serpenyőbe, salátával vagy párolt zöldségekkel egészséges, diétás fogásnak is tökéletes. Pácolhatjuk fokhagymás tejbe is, ha például bundázni szeretnénk. Ha a sok ropogós bundát szeretjük, felvághatjuk ujjnyi csíkokra, és úgy panírozzuk, vagy illatos-omlós csirke esetén felkockázva márthatjuk a bundába, majd forró olajban kisütjük.

A roston, hirtelen elősütött csirkemellre rakhatunk ananászkarikát és sajtot, csőben sütve ez lesz a hawaii csirkemell. Természetesen más finomságokat is pakolhatunk rá – lecsót, párolt karfiolt és besamelt, a variációk száma végtelen!

Roston csirkemell (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1/2 dl olívaolaj
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben kis olívaolajat hevítünk, majd kérget sütünk a csirkemell mindkét oldalára, kb. 2-3 perc oldalanként, majd lefedjük, és pároljuk további 6-8 percig. A vége felé szeletelt fokhagymát adhatunk hozzá – vagy rozmaringot, kakukkfüvet –, ha szeretjük.

A roston sült csirkemellet salátával, párolt zöldséggel, de akár petrezselymes burgonyával, krumplipürével, zöldséges rizzsel, tetszőleges körettel tálaljuk. Mi amerikai káposztasalátát készítettünk hozzá, érdemes kipróbálni!