Írd be, mit keresel:

A kávé és a tea örök kérdése

Baráti társaságban vagy családi összejöveteleken általában előkerül a kérdés: „Kávézol vagy teázol?” Bár nem tűnik kardinális kérdésnek, mégis érdemes megfontolnunk melyiket válasszuk, ízhatásuk mellett ugyanis befolyásuk vannak az egészségünkre is. Íme, hát egy összehasonlítás, hogy könnyebben dönts:

Cookta - 2022.04.07.
A kávé és a tea örök kérdése

A kávé és a tea egyaránt népszerű ital az egész világon. Az emberek többsége ezeket reggeli ital gyanánt fogyasztja, ám akadnak, akik még este is kávéznak, az angolok öt órakor teáznak, gyümölcstea pedig tulajdonképpen bármikor fogyasztható.

De mitől ilyen népszerűek ezek az italok?

Fontos tudnunk, hogy mind a kávé, mind a teacserje addiktív hatással is bír, tehát túlzott mennyiséget fogyasztva könnyen függővé válhatunk. Arról nem is beszélve, hogy az italba rakott cukor is függőséget okozhat, érdemes tehát ennek is figyelmet szentelnünk. Sokan édesítőszert használnak a kávéba, mézet pedig a teába. Léteznek továbbá olyan cukorpótlók is, amelyek glikémiás indexe (vércukoremelő hatása) jóval alacsonyabb, mint a finomított cukoré, így egy kissé egészségesebbek is. Ilyenek többek között az alma- vagy datolyaszirup, a xilit, az eritrit vagy a kókuszvirágcukor.

Ennyi kiegészítés után, most már lássuk a kávét és a teát!

Kávé

Világszerte emberek milliói isznak napi szinten akár 5-6 kávét is. Elterjedt sztereotípia, hogy a kávé rossz hatással van a szívre és a keringésre, ám vannak olyan kutatások, amelyek cáfolják ezt az állítást. Kutatások igazolják, hogy a koffein gátolhatja a tumornövekedést, az asztmás rohamok száma is csökkenhet és az epekő kialakulásának esélye is kisebb. Természetesen, ez nem olyan egyszerű, hogy csak pozitív hatásai lennének a kávénak, ezért ha bármilyen negatív hatást érzékelünk a testünkön, ami a kávénak tudható be, fontoljuk meg az ital elhagyását, vagy helyettesítőkkel való pótlását.

A legtöbb boltban már kaphatóak meglepően jó minőségű koffeinmentes, cikória vagy gabonakávék. Ezek ízre általában egy kicsit másmilyenek, mint a hagyományos kávék, de az ízlelőbimbókat ugyanúgy ki tudják elégíteni. Ínyencek akár gyógynövényes kávéra emlékeztető italt is kipróbálhatnak, ám ezeket viszonylag nehéz beszerezni.

Kávé

Kávé
Forrás:
Pexels

Tea

A tea kérdése talán még összetettebb, mint a kávéval kapcsolatos. A teacserje is számos formában feldolgozható, így állítható elő fekete, zöld, vörös, sárga és fehér tea. Ezek a fajták a teacserje különböző erjesztési fázisait jelölik, ez által a tea teljesen más ízt kap a különböző stádiumokban.

Az angolok kedvelt itala, az ötórai tea. Ezt ők általában jó minőségű fekete teából készítik, és tejet öntenek hozzá. Ez a hagyomány nyugaton kevésbé jellemző, keleten viszont a chai esetében annál inkább. Az angol tea koffeines hatása ugyanúgy, mint a kávé esetében, tej hozzáadásával lazul. A chai esetében a koffein és a fekete tea káros hatásait fűszerekkel ellensúlyozzák. Leginkább olyan fűszereket adnak a teához, mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom. Ezek ellensúlyozzák a tea dehidratáló hatását is.

Teljesen más funkciót tölt be a zöldtea. Koffeintartalma kissé kevesebb, és elősegíti számos szerv működését. Jó hatással vagy a szívre, a belekre, ezáltal fogyókúrában is segítség lehet, valamint antibakteriális hatással is rendelkezik. Mivel ez a legkevésbé feldolgozott teaféle, ezért antioxidáns tartalma is sokkal nagyobb.

Zöld tea

Zöld tea
Forrás:
Pexels

A korábban említett vörös, sárga és fehér teák hazánkban kevésbé elterjedtek, csupán néhány erre szakosodott boltban, vagy teázóban juthatunk hozzájuk.

A vörös tea nem összekeverendő a rooibos teával!

A vörös tea a teacserje egyik feldolgozási formája, a rooibos tea pedig egy Afrikában honos cserje, amelyet szintén italként dolgoznak fel. Ennek az italnak sok gyulladáscsökkentő és vírusölő hatás tulajdonítható, és mivel koffeinmentes, így mindenki által fogyasztható, akár az esti órákban is. Sok ásványi anyagot tartalmaz, így jót tesz a csontoknak emellett csökkentheti a stressz mértékét is.

Láthatjuk tehát, hogy a kávé és a tea kérdése elég összetett. Mindegyikhez sorolható pozitív és negatív tulajdonság is, így nem elég a tudományra hagyatkoznunk. Ha fogyasztjuk valamelyik italt, figyeljük a szervezetünk jelzéseit, és ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk, fontoljuk meg a váltást.

(Felhasznált irodalom: Dr. Vasant Lad – Usha Lad: Ayurvedic cooking for Self-healing

Felhasznált forrás: benu.hu, hazipatika.com, tenyek-tevhitek.hu)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.