Írd be, mit keresel:

Spanyol csirkecomb – egyszerűen zseniálisat!

Elképesztően omlós, szaftos és ízletes, nyári hangulatot teremt, elkészíteni pedig gyerekjáték: ez a spanyol citromos-olajbogyós csirkecomb, ami egyszerű ebédként, de ünnepi fogásként is megállja a helyét.

Cookta - 2022.04.07.
Spanyol csirkecomb – egyszerűen zseniálisat!

Nagyon mediterrán hangulatú fogás, köszönhetően az olajbogyónak, a citromnak, a fehérbornak és a fokhagymának, az összeállítása 5 perc, sülés közben pedig nem szárad ki, hanem magába szívja az aromákat, és a savas citromnak és bornak köszönhetően, amelyek fellazítják a hús szerkezetét, nagyon omlós, vajpuha lesz. 

A szaftját érdemes kicsit besűríteni egy kevés étkezési keményítővel, hogy egy cseppje se menjen kárba, és pecsenyeszaftként tudjuk használni. Körete lehet rizs vagy kuszkusz, ezek könnyedén felveszik az illatos szaftot, de akár sütőben sült parázsburgonyát is készíthetünk hozzá, ez is jól magába szívja a szaftot, ha a tányérban összenyomkodjuk fogyasztáskor.

Természetesen a csirkecomb helyett készíthetjük csirkemellből vagy akár csirkeszárnyból is, választhatunk egész csirkecombot is, a lényeg, hogy jól lefedve süssük, hogy a fehérboros-citromos gőzben párolódjon-süljön a hús egészen porhanyósra. 

Spanyol citromos-olajbogyós csirkecombok

Hozzávalók:

  • 8 csirke alsócomb
  • 1 citrom
  • 10 dkg olajbogyó
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1,5 dl fehérbor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • petrezselyem vagy koriander

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy fedeles öntöttvas edénybe öntjük az olívaolajat, a csirkecombokat körbesütjük, meglocsoljuk 1/2 citrom levével, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a fehérbort, kicsit összerázzuk, majd lefedjük, 180 fokos sütőbe toljuk, és 40 percet pároljuk.

Az étkezési keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a pecsenyeszafthoz öntjük, hozzáadjuk az olajbogyót, és visszatesszük még 5 percre, amíg kicsit besűríűsödik, majd tálalhatjuk is a maradék friss, cikkekre vágott citrommal és finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel ízlés szerint megszórva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.