Az angolok egyik kedvence az indiai gyökerekkel bíró butter chicken, vagyis a vajas csirke, ami a gyarmati időkben vált részesévé a brit konyhának, és azóta is folyamatos népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, mert tele van izgalmas ízekkel, és olyan krémes és gazdag a szaftja, hogy nem lehet neki ellenállni. Most egy lájtosabb, joghurttal könnyített változat készült, így is mennyei!

Egy jó kis fűszeres-joghurtos pác csodákra képes, nemcsak ízletessé teszi a húst, de a joghurt savassága fellazítja a hús rostjait, így elképesztően omlóssá és szaftossá is varázsolja. Igazi főnyeremény ez az indiai eredetű fogás, mert nagyon egyszerűen összeállítható, és a pácolási időt leszámítva gyorsan el is készül.

Bár angol nevét a vajról kapta, igazán a fűszerek játszanak főbb szerepet ebben a szaftos fogásban, bár igazán tökéletessé tényleg a vaj teszi, amivel a legvégén selymesítik, lágyítják ezt a kiadós és isteni, fűszeres húsételt.

Csirkefalatok joghurtos-vajas szószban

Hozzávalók:
A csirkéhez:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1,5 dl joghurt
  • diónyi gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • só, bors

Valamint:

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint csili
  • friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

Elkészítés: A páchoz a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért és fokhagymát, hozzáadjuk a garam masalát, a római köményt és a koriandert, alaposan összeforgatjuk. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a pácba forgatjuk a húst, és lefedve a hűtőbe tesszük legalább 2 órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kicsit lepirítjuk kevergetve, majd hozzákanalazzuk a csirkekockákat, és időnként megkeverve 4-5 percet sütjük. Közben a visszamaradt páchoz adjuk a joghurtot és a tejszínt, átkeverjük, majd a csirkéhez öntjük, ízlés szerint csilit adunk hozzá, és takarékon, fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk, majd a maradék vajat hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majd ha felolvadt a vaj, és szép selymes lett a szósz, azon melegében tálaljuk párolt rizzsel vagy ízlés szerinti körettel.