Az egyik legfinomabb süti, legalábbis azoknak, akik szeretik a linzertésztával készülő omlós finomságokat. Ennek a pitének az a különlegessége, hogy nem lekvárral készül, hanem friss - vagy fagyasztott - málna és tejföl keveréke kerül bele töltelékként, ami olyan finom, mint egy álom. Hihetetlenül egyszerű és tökéletesen harmonikus, egyszerűen imádnivaló.

Omlós vajas tészta és lágyan krémes töltelék mesés összhangja ez a sütemény, ami készülhet egy klasszikus csatos tortaformában, de ha vannak kis piteformáink, akkor egyszemélyes cuki kis tartelette formában is készíthetjük, mini pitetortáknak.

A tészta - a technikának és egy késes robotgépnek köszönhetően - pillanatok alatt összeállítható, ugyanígy a töltelék is, ami egyszerűen málna, tejföl, vaníliás cukor és kevés darált mandula keveréke, és egy botmixerrel 1 perc alatt készen van. Mesésen finom, és egyszerűsége ellenére ünnepi desszertként is bőven megállja a helyét.

Málnás-mandulás pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 25 dkg málna
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg darált mandula
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet a cukrot és a hideg, felkockázott vajat egy késes robtgépbe tesszük, és szárazon összemixeljük, míg egészen morzsás, homokszerű állagot kapunk. Hozzáadjuk a vanília-kivonatot és 1 evőkanál vizet, tovább mixeljük, míg kezd összeállni a tészta, ha kell, még egy pici vizet hozzáadunk, amíg majdnem összeál, majd a munkapultra öntjük, és kézzel összedolgozzuk, hogy a kézmelegtől lágyuló vajtól összeálljon a tészta. Egy nagy kapcsos tortaformába vagy több kicsi pitetálkába nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a málnát - ha fagyasztott, felengedjük, lecsöpögtetjük - tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt és a vaníliás cukrot, és botmixerrel pépesítjük, majd beledolgozzuk a darált mandulát is. A gyümölcsös krémet a pihentetett tésztára öntjük.

A süteményt 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett megsütjük - a kis pitéknek 15-18 perc elég, a ha egy nagyot készítünk, akkor kb. 30 perc szükséges, amíg a tészta aranyszínűre sül, a krém pedig rezgősen lágyra.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint díszítve - mandulával, kókusszal, friss gyümölccsel - kínáljuk.