Ki ne szeretné a pizzát? Ha jól van elkészítve, akkor kétségkívül a legjobb ételek egyike, bár sokakban bűntudatot ébreszt magas szénhidráttartalma miatt. Na de mi van, ha nem lisztes tészta, hanem édesburgonya az alapja? Akkor diétás, sőt gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és ugyanúgy isteni finom!

Az édesburgonyás pizzának - amellett, hogy alakbarát, egészséges és nagyon finom - nagy előnye, hogy pofonegyszerű, nem kell tésztát dagasztani és keleszteni, így 100%-os sikerre számíthat bárki, aki elkészíti. Abszolút maceramentes, és ha van olyan konyhai robotgépünk, amelyhez tartozik reszelős tárcsa, akkor pillanatok alatt előkészíthető az édesburgonya, és már készülhet is a finom ropogós szélű reformpizza.

Az édesburgonyáról - vagy más néven batátáról - jó tudni, hogy a krumplinak csak névben rokona, nálunk is megterem, szuper egészséges, mert nagyon sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a burgonyának, bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás. Sok béta-karotin van benne, ami jótékonyan hat a bőrünkre, nem mellesleg változatosan felhasználható, és hát ugye nagyon finom.

A pizza tetejére most csak egy kis mozzarella, paradicsom, gomba és lilahagyma került, de természetesen bármivel megpakolhatjuk a paradicsomszósztól a tonhalig, a cukkinitől a sonkáig, amihez csak kedvünk van, érdemes minél többféle feltéttel kipróbálni.

Édesburgonyás pizza

Hozzávalók:
A "tésztához":

  • 70 dkg édesburgonya
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg gm zabpehely
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A tetejére:

  • 1 fej lilahagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 2-3 fej gomba
  • 10 dkg mozzarella
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a reszelt sajtot és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral fedett tepsin 30 centis körlapokat formázunk belőle, alaposan lenyomkodjuk. 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt elősütjük.

Közben a feltéthez valókat előkészítjük: a gombát és a lilahagymát megtisztítjuk, a paradicsommal együtt felszeleteljük, majd a krumpitésztán elosztjuk, rácsípkedjük a mozzarellát, és 10-15 percre visszatoljuk, amíg a sajt megolvad és a zöldségek kissé átsülnek.

Azonnal tálaljuk aprított petrezselyemmel - vagy más zöldfűszerrel - meghintve.