„Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.” Így történt most is, teljesen beleszerettem ennek az epres morzsás sütinek a receptjébe, amikor kiderült, hogy nem csak finom, alig igényel időt és figyelmet, ráadásul még elég jól is néz ki. Legalábbis nekem nagyon bejött a látvány, de talán csak elfogult vagyok – ti mit szóltok hozzá?

A süti állagát tekintve felül egy visszafogottan édes, morzsálódós tésztaréteg fogad, amit helyenként átitatott az epres aroma – alul pedig az enyhén megfőtt, édes, darabkás gyümölcs helyezkedik el. A tésztás rész viszonylag vastag, így már egy adag is laktató – nekünk így jobban ízlett, mint kevés tésztával és sok gyümölccsel, de biztos van olyan, aki jobban díjazna egy epresebb változatot. Szóval ízlés dolga, ezt ki lehet kísérletezni. 

Forrás:
Zita

Tapasztalatlanabb konyhatündérek és gyerekek is örömüket lelhetik a süti elkészítésében, én is nagyon élveztem, hogy nem kell ügyeskedni a tésztával, elég volt egyszerűen rámorzsolni a gyümölcsre (innen a név).

Egyébként az eperhez nem kell ragaszkodni, tulajdonképpen bármilyen gyümölcs felhasználásához jó lehet ez a recept. Nagyon sok helyen láttam például áfonyás, illetve almás változatot belőle, szóval nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.

Forrás:
Zita

Frissen vagy fagyasztva?

Mivel hamarosan beköszönt az eperszezon, és nekünk még van pár kiló fagyasztott eprünk a hűtőnkben, ezért úgy alakult, hogy ez a morzsás süti fagyasztott eperrel készült. A recept is ehhoz igazodik az arányokat illetően, de természetesen friss gyümölcsből is süthetjük – sőt, abból nyilván még finomabb lesz. Pontos instrukciókat nem tudok mondani, de feltételezem, hogy ha friss eperrel dolgozunk, akkor is hasonló eredményt fogunk kapni. Amint lesz jó árban eper, ki is próbálom.

Szénhidrátok

A teljes recept összesen 122,7 gramm IR-ben számolandó szénhidrátot tartalmaz, és mivel én 6 adagra osztottam, nálunk egy adag epres morzsás süti 20,5 gramm szénhidrátot tett ki. Akinek ez sok, az nyugodtan kicserélheti a kölesliszt egy részét mandulalisztre, ez az állagán nem sokat változtat, a szénhidrátok mennyiségét azonban csökkenti.

Forrás:
Zita

Diétás, mentes morzsás süti epres töltelékkel

Hozzávalók:
A gyümölcsös részhez:

  • 40 dkg (fagyasztott) eper
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia (elhagyható)
  • 2 evőkanál eritrit
  • 3 dkg tápiókaliszt
  • 2 evőkanál chiamag

A tésztához:

  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1-2 evőkanál eritrit (ízlés szerint)
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 6 dkg kölesliszt
  • 5 dkg barna rizsliszt

Elkészítés: Az epret előző este vegyük ki a fagyasztóból, hogy kiolvadjon. (Vagy óvatosan olvasszuk ki a sütőben/mikróban.)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Öntsük le az eper levét, majd adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát, az eritritet, a chiamagot és a tápiókalisztet, óvatosan keverjük el. Öntsük egy hőálló tálba. (Ha friss gyümölccsel dolgozunk, akkor aprítsuk fel és keverjük össze a többi hozzávalóval, nem kell melegíteni/levet leönteni).

Keverjük össze a tészta hozzávalóit, gyúrjuk át kézzel, majd egyenletesen morzsoljuk rá a gyümölcsökre.

Tegyük be a sütőbe, és légkeveréssel süssük 30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna színű nem lesz.

Tálalhatjuk önmagában, fagylalttal, joghurttal, de akár növényi tejszínhabbal is.

Forrás:
Zita