Írd be, mit keresel:

Filléres tavaszi leves krumplival és tojással

A krumplileves rengetegféle lehet, és mindnek megvan a létjogosultsága. Tavasszal, amikor megjelenik a zsenge kapor, érdemes sok kaporral is krumplilevest készíteni: nagyon egyszerű és finom, frissítően üde.

Cookta - 2022.04.11.
Filléres tavaszi leves krumplival és tojással

A kaprot inkább tökös és karalábés fogásokhoz használja a klasszikus magyar konyha, de aki szereti ezt a semmihez sem hasonlatos, illatos és aromás fűszernövényt, annak érdemes kipróbálnia más zöldségekkel is, például a semleges ízű krumplival és cukkinivel, mint ennél a levesnél. Egy kis újhagyma is került mellé, szintén a tavasz jegyében, de készíthető póréval is, illetve természetesen mehet bele akár más zöldség is, például egy kis zöldbab vagy karalábé.

A leves selymességéről és frissítő üdeségéről egy kis tejföl gondoskodik, amit egy kis citromlével még frissebbé, pikánsabbá tehetünk. Ugyan nem krémleves, de nagyon jól illik hozzá egy kis extra levesbetétként némi főtt tojás – akár mini méretű fürjtojás –, amit ízlés szerint kozkázva vagy karikázva kínálhatunk a melegen és hidegen is remek leves mellé.

Tavaszi krumplileves kaporral és tojással

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 liter alaplé
  • kevés citromlé
  • só, bors
  • 4 főtt tojás

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát karikákra vágjuk, a krumplit apróra kockázzuk, a cukkinit félkarikákra vágjuk.

A vajat egy lábasban felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az újhagymát, majd a krumplit és a cukkinit is hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve dinszteljük, majd meghintjük a liszttel, átkeverjük, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és forrás után takarékra véve 10-15 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük.

A kaprot felaprítjuk, elkeverjük a tejföllel, és hőkiegyenlítéssel a levebe öntjük – vagyis a forró léből egy merőkanálnyit a tejföllel elkeverünk, majd így öntjük bele a levesbe. Kis citromlével ízesítjük, és lehúzzuk a tűzről.

Melegen, langyosan, de hidegen is tálalhatjuk, kockára vágott vagy szeletelt főtt tojást adunk hozzá tálaláskor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.