Írd be, mit keresel:

5 érv az avokádó mellett – 5 recepttel

Sokan azért kerülik az avokádót, mert elterjedt róla, hogy zsíros, és mint ilyen, hizlal. Nos, ez teljesen téves, és más érveink is vannak, hogy miért érdemes minél gyakrabban enni ezt a szuperegészséges gyümölcsöt!

Cookta - 2022.04.13.
5 érv az avokádó mellett – 5 recepttel

Igen, az avokádó gyümölcs, fán terem, de gyakran zöldségként használjuk, krémnek vagy salátába téve. Semleges ízének köszönhetően sósan és édesen is tökéletesen használható, turmixokba, süteményekbe, fagylaltokba például. Nagyon egészséges, a vegán és vegetáriánus étrend követőinek kedvelt alapanyaga, nem véletlenül, hiszen a szervezetnek kész kincs, el is mondjuk, miért!

1. Nem hizlal

Az avokádó önmagában még nem hizlal, de természetesen nem mindegy, mivel párosítjuk. Ha egy jó kis sajtos taco mártogatósaként esszük, akkor nyilván nem alakbarát, de például egy szelet pirítósra kenve a krémesen érett avokádót, egy kis citrommal meglocsolva, római köménnyel megszórva, vagy gyümölcsökkel krémesre turmixolva teljesen ideális, ahogy mondjuk guacamolénak elkészítve, zöldséghasábokkal mártogatva is. Magas rosttartalmának köszönhetően gyorsan eltelít, nem is lehet belőle sokat enni.

2. Azok a bizonyos zsírsavak

Az avokádó húsa gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban – ezek segítenek csökkenteni az LDL-, és növelni a HDL-koleszterin szintjét a vérben, vagyis nagyon jótékonyan hat a szív- és érrendszerünkre. 

3. Nem szennyezett

Kevéssé ismert, de az avokádófa azon kevés növények közé tartozik, amelyeket elkerülnek az élősködők és a fertőzések, így szinte sosem kell kemikáliákkal kezelni, ráadásul utóérő, de bőre eléggé ellenálló, így a szállításhoz sem kezelik a gyümölcsöt.

4. Szuper káliumforrás

Kiemelkedő mennyiségű káliumot tartalmaz, kétszer annyit, mint a káliumban szintén gazdag banán. A kálium megkerülhetetlen, nagyon fontos az izmok működéséhez, a sejtek energiaellátásában, valamint a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartásában.

5. Fiatalító

Antioxidánsokban gazdag, ezek pedig segítik a sejtek megújulását, vagyis visszafogják az öregedési folyamatokat; az avokádó esetén különösen a bőrszövetekre igaz ez. Ezért is használják gyakran bőrápolásra – olajtartalma mellett –, mégpedig úgy, hogy az avokádó húsát pépesítik, az arcbőrre felviszik pakolás gyanánt: kisimítja, megnyugtatja, feltölti a hámszövetet.

Ha mindez nem lenne elég, akkor tényleg isteni finom, mutatjuk is kedvenc receptjeinket:

3 avokádókrém >>

Kubai csirkés leves avokádóval >>

Tojással töltött avokádó >>

Könnyű csokimousse avokádóval >>

Egészséges csokiturmix >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.