Nálunk a húsvéti asztalról nem maradhat le a finom, foszlós kalács, és annak is a legegyszerűbb változatát szeretjük a legjobban. Ennek a kalácsnak az összeállítása igen egyszerű, mivel nem kell a fonással bíbelődni.

Kezdő és kevés idővel rendelkező háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak, mivel a dagasztás után – melyet legegyszerűbb kenyérsütő gépben vagy robotgéppel elvégeztetni – a kelesztéshez kell több idő, majd pár perc alatt megformázhatjuk a kalácsot, ami azt jelenti, hogy a tésztát egyszerűen feltekerjük, de nem kell fonni.

Forrás:
Kard Éva

A kisült, kihűlt és frissen illatozó kalács kellemesen könnyű és foszlós, és az egyszerűsége ellenére nagyon, de nagyon finom. Jól illik a húsvéti sonkához, de akár reggelire, uzsonnára egy kakaóval, tejeskávéval kísérve is nagyon szeretjük.

Forrás:
Kard Éva

Egyszerű formakalács

Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es formához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 db tojássárga
  • csipet só
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A tejszínt keverjük össze a tojássárgával és a maradék cukorral, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Robotgép dagasztószárával (vagy kenyérsütő géppel) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, de természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A megkelt tésztát borítsuk rá egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb, mint a forma, amiben majd sütjük.

Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük bele az előzőleg kizsírozott, kilisztezett formába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt kelesszük újra. A formát sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.

Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél takarjuk le alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, és úgy kínáljuk. A tésztája nagyon finom, foszlós.

Forrás:
Kard Éva