Akár főtt tojás, akár töltött tojás készül a húsvéti sonka mellé, egy kicsit ünnepibbé tehetjük némi kreativitással. Nem kell hozzá semmi extra, csak pár perc és egy kis ötletesség. Mutatunk is egy cuki és egy elegánsabb változatot!

Csibecsalád tojásból

A főtt tojás önmagában nem túl mutatós, de egy kiskés, néhány szem szegfűszeg vagy fekete bors és egy szál sárgarépa segítségével gyorsan csibecsaláddá alakítható. Salátalevelekre ültetve nagyon mókásan mutatnak. A meghámozott főtt tojást középtájon óvatosan bevágjuk körben, leemeljük a felső részt, majd cakkosra vágjuk. A leeső darabokat beletehetjük bármilyen salátába, vagy ha amúgy is készítünk tojáskrémet, akkor abba. A sárgarépából csőröket és taréjt vágunk, szegfűszegből pedig szemet formázunk a pipiknek.

Céklás tojás

Nyers céklával vagy savanyúságnak eltett cékla levével nagyon egyszerűen rózsaszínre festhetjük a főtt tojást, ami sokkal mutatósabbá teheti a hidegtálat vagy a sonkát kísérő egyszerű főtt tojást. A meghámozott főtt tojást áztathatjuk ecetes céklalébe, de ha van nyers céklánk, akkor abból egy kisebb gumónyit meghámozva tálba reszelünk, felengedjük vízzel, és ebbe áztatjuk 4-5 órára a meghámozott főtt tojást. Ízlés szerint lehet halványabb vagy pinkebb tojásokat készíteni, az igazán élénk színhez a nyers reszelt céklás áztatást célszerűbb választani. A rózsaszín tojásokat meg is tölthetjük, de egy kis majonézzel koronázva is nagyon mutatós.