Írd be, mit keresel:

Karamellpuding házilag, a selymes, kényeztető desszert

A karamell leggyakrabban kiegészítőként kerül sütibe, fagyira, isteni habos kávé tetején, jól fel tud dobni egy gyümölcssalátát, de önmagában ritkán fogyasztjuk, mert önmagában elég tömény és édes, ha viszont pudingot készítünk vele, akkor főszereplővé tehetjük, és kiélvezhetjük lágy ízeit egy selymesen krémes desszertben.

Cookta - 2022.04.14.
Karamellpuding házilag, a selymes, kényeztető desszert

A házi puding gyors és egyszerű, és most nem a zacskósra gondolunk, hanem a házi "igazira", ami tejjel, tojással és keményítővel készül, és garantáltan nincs benne semmilyen aroma adalékként. Most vajas-tejszínes gazdag karamellel készült, nagyon csábítóan krémes, és tényleg pár perc alatt megvan, igaz, a hűléssel és a dermesztéssel együtt már nem olyan gyors, vagyis kéreti magát, várni kell kicsit rá, de ígérjük: megéri!

Karamellpuding házilag

Hozzávalók:
A pudinghoz:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 3,5 dl tej
  • 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 3 tojássárga
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Valamint:

  • 2 dl habtejszín
  • kevés reszelt csokoládé vagy csokidara

Elkészítés: A vajat egy kisebb lábasba öntjük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a barna cukrot, és kevergetve pár perc alatt felolvasztjuk, kissé karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel, tovább keverjük, nem baj, ha habzik, majd a tűzről lehúzzuk.

Az étkezési keményítőt egy keverőtálba tesszük, felöntjük egy kevés tejjel, simára keverjük, majd a tojássárgákat, a sót és a vanília-kivonatot is hozzáadva tovább keverjük, végül felöntjük a maradék tejjel. Folyamatos keverés mellett, lassan hozzáadjuk a vajas-tejszínes karamellát, hogy ne kapja össze a tojást, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, tűzre tesszük, és közepes lángon, golyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt sűrűsödésig keverjük.

A pudingokat poharakba vagy tálkákba öntjük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe téve 3 órát pihentetjük, míg teljesen megdermed és jól lehűl.

Tálalás előtt a hideg tejszínt habbá verjük, cukor nem is kell bele, mert a puding elég édes, és ezzel koronázzuk a desszertet, reszelt csokoládéval vagy csokidarával meghintve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.