Írd be, mit keresel:

Omlós és illatos báránysült – ünnepi fogás egyszerűen

A bárány az egyik legfinomabb hús, zsenge és omlós, fantasztikusan aromás. A mediterrán országokban nagy hagyománya van, nálunk sajnos nagyon ritka, nehezebben is hozzáférhető, de húsvét táján azért egyre inkább beszerezhető.

Cookta - 2022.04.14.
Omlós és illatos báránysült – ünnepi fogás egyszerűen

Nem véletlenül kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz a báránysült: ilyenkor a legfinomabb ugyanis a fiatal bárány húsa. Fantasztikus raguleveshez, grillezve, ledarálva húsgombócnak, de ha igazán ünnepi fogást szeretnénk, akkor a legjobb választás az egyben sült fűszeres báránycomb.

A húst meg lehet tűzdelni egy kis fokhagymával és/vagy szalonnával, de jobb, ha inkább mellétesszük a tepsibe a fűszereket, át fogja venni a hús így is az aromákat, viszont nem nyomja el a hús jellegzetes illatát. Remekül illik hozzá a rozmaring, egy kis fehérborral pedig elképesztően omlóssá párolhatjuk a sütőben. A legjobb és legegyszerűbb, ha a köret a hús mellett sül – most krumpli, zsenge tavaszi sárgarépa, brokkoli és karfiol került mellé, de ízlés szerint párolt zöldséget, salátát, akár krumplipürét is készíthetünk mellé.

Rozmaringos báránycomb tepsiben, sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 báránycomb (1,2-1,5 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 szál rozmaring
  • színes bors
  • kevés olívaolaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 8 kisebb burgonya
  • 1 csokor zsenge sárgarépa
  • néhány fej brokkoli és karfiol ízlés szerint

Elkészítés: A báránycombot megmossuk, leszárítjuk, sóval és őrölt színes borssal alaposan bedörzsöljük, tepsibe tesszük, majd olívaolajjal meglocsoljuk. A fokhagymákat lapjában egészben félbevágjuk, és a rozmaringgal együtt a hús mellé tesszük. Lefóliázzuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 1 órára. 

Küzben a krumplit és a répát lesikáljuk, a sárgarépákat hosszában félbevágjuk, a karfiolt és a brokkolit rózsákra szedjük. Sóval megszórjuk, kevés olajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk.

Az 1 óra elteltével a húst kivesszük a sütőből, óvatosan levesszük az alufóliát, mellétesszük a zöldségeket, az egészet 1,5 dl fehérborral meglocsoljuk, visszatesszük rá a fóliát, és további 35-40 percet sütjük.

A combot a sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk a sült zöldségekkel, de kínálhatunk mellé színes salátát is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.