Írd be, mit keresel:

Szeresd a magyar halat – diétásan is finom és nagyon egyszerű

A pontyot az utóbbi időben sokan mellőzik, a lenézettebb halak közé sorolják, és legfeljebb karácsonykor és a nyári bográcsos főzésekkor készül belőle halászlé. Pedig a jó ponty nagyon finom és egészséges, és szerencsére újabban megjelent frissen is - nemcsak a piacok, de a hiperek, szuperek kínálatában is.

Cookta - 2022.04.14.
Szeresd a magyar halat – diétásan is finom és nagyon egyszerű

A ponty hazai halunk, és ha jól van tartva, akkor nagyon ízletes a húsa, nem zsíros és nagyon könnyen emészthető, egészséges fehérjeforrás. A Hortobágyon régóta, több mint egy évszázada, 1916 óta tenyésztik, természetvédelmi környezetben, ráadásul ma már bio változatban is, és a húsa tényleg nagyon finom, egyáltalán nem pocsolyás vagy mocsáros ízű. Szerencsére ma már egyre több helyen hozzájuthatunk, kimondottan az olcsóbb halak közé sorolható, és nem utazza körbe a világot, míg hozzánk eljut. Keressétek a csomagoláson a Hortobágyi Halgazdaságot!

Mivel hazai halfajta, legtöbben a magyaros elkészítést társítják hozzá, a rántott pontypatkó majonézes krumplisalátával vagy éppen a rácos változat jut sokaknak eszébe, de ennél egyszerűbben is elkészíthető igaz alakbarát, könnyű és egészséges fogásnak, pár perc alatt akár.

Pontyszeletek cukkinivel

Hozzávalók 2 személynek:

  • 4 szelet pontypatkó
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 citrom
  • 2 marék koktélparadicsom
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors

Elkészítés: A pontyszeleteket fél citrom levével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. A cukkiniket vékonyan felkarikázzuk, finoman sózzuk. A maradék fél citromot felkarikázzuk. A pontypatkókat, a cukkinit és a citromokat is egy nagyobb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, megszórjuk a kakukkfűvel, majd aláöntjük a bort.

A serpenyőt tűzre tesszük, és 10-12 perc alatt megsütjük-pároljuk, ha szeretjük, kicsit le is piríthatjuk, és ízlés szerint magában diétásan, vagy körettel – párolt rizzsel, krumplipürével tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.