Imádom a sajtokat, itthon mindig van legalább háromféle, minden nap eszünk valamilyen sajtfélét. Szerencsére a legtöbb diétába belefér a fogyasztásuk, így egy egyszerű salátát vagy sült húst is fel lehet turbózni vele.
Személy szerint azt vallom, minél büdösebb a sajt, annál finomabb. :) De komolyan, ez az az ételféle, amit tényleg minden formában imádok, biztos megbolondulnék, ha egyszer csak laktózérzékenység törne ki rajtam.
A következő fogásban található bőven sajt. A zsemlemorzsából és a lisztből szénhidrátszegényet használtam, az olajból extra szűz olívát (ami a hiedelmekkel ellentétben igenis használható sütéshez), hogy én is nyugodtan fogyaszthassam, a gyerekek meg észre se vették a különbséget. Persze ők a saláta helyett krumplipürét ettek, mindent azért mégse lehet egyszerre.

Baconös-medvehagymás sajtkrémmel töltött csirkemell rántva

Hozzávalók 4 főre:
- 2 közepes csirkemellfilé (4 fél)
- 10 dkg füstölt sajt
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma + 1,5 dl olaj összeturmixolva), szezonon kívül bazsalikommal is készíthető
- 10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)
- só, bors
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Elkészítés: A csirkemelleket 4-4 db 1 cm vastag szeletbe vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Egyik oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit félretesszük.
A szoba-hőmérsékletű vajjal összekeverjük a lereszelt sajtot, a nagyon apróra vágott bacont és a medvehagymás olajat. A húsokat kiterítjük sózott oldalukkal lefelé, mindegyikre 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk. Feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.
Duplán panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), majd közepesen forró olajban megsütjük.
Petrezselymes-körtés sajtsaláta
Hozzávalók 4 főre:
- 2 körte
- 8 dkg rúzsos sajt (rózsaszín héjú)
- 8 dkg fehér cheddar sajt
- 2 paprika
- 15 dkg fekete olívabogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tojás sárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 dl olaj
- só, bors
Elkészítés: Egy kis tálban a tojássárgáját összekeverjük a zúzott fokhagymával, csipet sóval, borssal, majd cseppenként adagolva hozzáadjuk az olajat. Mikor majonéz állagú, hozzáadjuk a balzsamecetet, ez lesz az öntet.
A körtét, a sajtokat és a paprikát összekockázzuk, összekeverjük az olívabogyóval, kicsit megsózzuk. A petrezselymet nem túl apróra vágjuk, ezzel is összeforgatjuk.
Tálaláskor ízlés szerint összekeverjük az öntettel.
