Írd be, mit keresel:

Csavaros mákos csigák – minden falatjába jut töltelék!

Legyen fahéjas, kakaós, nutellás vagy bármilyen töltelékkel töltve, a csigába csavarodott sütemény mindig jókedvre derít mindenkit, ráadásul igazán békebeli hangulatot áraszt. Ennél a mákos csavart csigánál ez különösen igaz, nagyon mutatós, és elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk.

Cookta - 2022.04.16.
Csavaros mákos csigák – minden falatjába jut töltelék!

Könnyű kelt tészta, gazdag mákos töltelék, foszlós, finom és olyan mutatós, hogy garantáltan mindenkit levesz a lábáról. A technikája egyáltalán nem bonyolult, nem igényel gyakorlatot vagy kézügyességet. A klasszikus csigákkal ellentétben itt nem a feltekerés után kell felvágni a tésztát, hanem először felvágni, majd csavarni és csigává formázni a töltött tésztát.

Most mákos töltelékkel készült, amibe egy kis méz és citromhéj is került, de ízlés szerint kakaósan, fahéjasan, diósan is süthető, vagy akár cukrozott vajjal, majd csokidarabokkal vagy mazsolával meghintve. A tészta nagyon jól kezelhető, könnyen nyújtható, csak a keleztési dőket tartsuk be a tökéletes végeredményért!

Csavaros mákos csigák

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A vajat egy kis edényben megolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejet, belekeverjük az élesztőt. A lisztet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót, elkeverjük, majd a közepébe egy mélyedést formázunk, amibe a vajas tejet beleöntjük. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd amikor kezd összeállni, lisztezett munkafelületre öntjük, és 5-6 perc alatt kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk, ha szükséges, még kevés lisztet adhatunk hozzá. Gombóccá formázzuk, és liszttel meghintett kelesztőtálba téve, onyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket: a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a reszelt citromhéjat és a mézet, alaposan elkeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni – közben sűrűsödni fog egy kicsit.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kettévágjuk, az egyiket 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, hosszanti irányban a felét megkenjük a máktöltelék felével, majd a szabadon hagyott tésztát ráhajtjuk, finoman lenyomjuk, 2 centis csíkokra vágjuk, megcsavarjuk, majd körkörösen feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A maradék tésztával és töltelékkel is így járunk el, majd a csigákat 20 percig még kelni hagyjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben egy tojást villával felverünk, és ecset segítségével lekenjük a csigákat, majd a forró sütőbe tolva 15-18 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.