A legegyszerűbb zöldségleves is tökéletes és izgalmas, gazdag fogássá tehető egy kis húsgombóccal, én most ezt is egy kicsit megvariáltam némi almával és tormával, és isteni finom lett, érdemes kipróbálni!

Az egyszerű húsgombóclevest különösen finommá tehetjük, egy kis csavarral. A hagyományoshoz ellentétben a zöldségek és a gombóckák mellett került a levesbe még csemege torma és alma is, melyekkel különösen finom ízt kapott.

Forrás:
Kard Éva

Nagyon egyszerű változat, de ízeiben egészen más, sokkal izgalmasabb, édeskés-csípős és kellemesen telt ízű leves az eredmény, és bizonyítja, hogy a torma nem csak a húsvéti sonkához jó, érdemes gyakrabban hasznáni - vagy legalábbis a húsvéti maradékból hasznosítani a reszelt tormát.

Forrás:
Kard Éva

Tormás-almás húsgombócleves

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:

  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • őrölt feketebors
  • 1 db tojás

A leveshez:

  • 2 db alma
  • 1 db paszternák
  • 2 db sárgarépa
  • 1/2 zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál csemege reszelt torma
  • őrölt fehérbors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-1,5 l víz

Elkészítés: A húsgombócokhoz a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. Ezután adjuk a darált húshoz a tojással együtt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat a húsmasszából, majd tegyük félre.

A leveshez a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az almát a héjával együtt vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk tovább még pár percig. Ezután szórjuk meg a kukoricaliszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a tormát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és főzzük a zöldségeket félpuhára.

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, tegyük a levesbe az előzőleg elkészített húsgombócokat, és főzzük tovább.

Amikor a zöldségek és a húsgombóc puhára főttek, adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és főzzük még 2-3 percig a levest, arra figyelve, nehogy az alma szétfőjön, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a sűrű levest tányérba, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva