A krémes tejberizs gyerekkori kedvenc, nosztalgiázós finomság, ami lehet kényelmes reggeli, leves után második, de akár kivételes esetben kényeztető vacsora is gyerekeknek vagy édesszájú felnőtteknek. A klasszikus vaníliás-fahéjas változat helyett most egy csokis változatot hoztunk!

Csokiimádóknak kötelező kipróbálni a nagyon krémes, illatos csokis tejberizst, amit a vanília mellett kakaópor és egy kis étcsokoládé gazdagít, selymességéről pedig némi tejszín gondoskodik. A tejberizsnél fontos, hogy először tej és cukor nélkül kezdjük el főzni, egy kis vízzel, majd utána a tejjel, a cukor csak a legvégén kerül bele, ahogy ennél a változatnál a kakaó és a csokoládé is.

Készíthető növényi tejjel is, ha valaki laktózmentesen szeretné elkészíteni, kókusztejjel a legfinomabb, mert akkor kap egy kis kókuszos ízt, de egyébként is keverhetünk bele némi kókuszreszeléket, adhatunk hozzá egy kevés reszelt narancshéjat, vagy megbolondíthatjuk egy kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverékkel is.

Csokis tejberizs

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 2,5 dl víz
  • 6 dl tej (növényi tej is lehet)
  • 1 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 5 dkg étcsoki
  • csipet só

Elkészítés: A rizst egy lábasba tesszük, felöntjük 2,5 dl vízzel, hozzáadunk egy csipet sót, és kis lángon, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg a rizs felszívja az összes folyadékot. Ekkor felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliahüvelyt is, forrás után takarékra vesszük, és gyakran megkeverve krémesre főzzük.

Ha megpuhult a rizs, hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a kakaóport és a felkockázott csokit, és kevergetve addig tartjuk a tűzön, míg a csoki felolvad.

Melegen, langyosan, de hidegen is tálalhatjuk, gyümölccsel, csokidarabkákkal meghintve. Ha hidegen tálalnánk, adjunk hozzá még egy kevés tejet, mert a kihűlés alatt még szív magába folyadékot a rizs.