Az olasz nagymamák valószínűleg elsápadnának ettől az egyedényes tésztaételtől, mert klasszikusan nem így készül a jóféle pasta, de őszintén szólva nemcsak egyszerű, de isteni finom is így elkészítve. Selymesen krémes lesz a szósz, a tészta pedig minden aromát magába szív a főzés alatt!

Zseniálisan egyszerű és gyors fogás az egyedényes tészta, az a lényege, hogy egyetlen nagyobb, mélyebb serpenyőben készül el a szósz és a spagetti. A titka csak annyi, hogy minden belevaló egyszerre főjön meg, ezért az alapanyagok közül a hagymát és a fokhagymát érdemes vékonyra szeletelni. Az alapváltozatban csak paradicsom és bazsalikom van, de bátran gazdagítható például:

  • 2 marék bébi spenóttal
  • 2 marék zöldborsóval
  • vékonyra szeletelt sonkával
  • pár vékonyra szeletelt gombával
  • 2 marék kukoricával
  • kevés csíkokra vágott füstölt lazaccal
  • 1 vékonyan felcsíkozott kaliforniai paprikával
  • maréknyi olajbogyóval...
     

A tésztát főzés közben érdemes felügyelni, időnként átforgatni, így a kioldódó keményítő jobban elkeveredik, és nagyon lágy, selymesen szószos állagot kap az étel.

Egyedényes tészta - alaprecept

Hozzávalók 2 személynek:

  • 20 dkg spagetti
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csilipaprika
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 6 dl víz vagy alaplé
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a csilit kicsumázzuk és felaprítjuk. A tésztát egy mélyebb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a csilit és a bazsalikom felét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és felöntjük 6 dl vízzel vagy alaplével.

Tűzre tesszük, és forrástól számítva 8-9 perc alatt megfőzzük, időnként megkeverve, amíg szinte az összes folyadék eltűnik, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a maradék bazsalikomot, átkeverjük, majd tálalhatjuk is egy kis extra parmezánnal, frissen őrölt borssal.