A palacsinta vitathatatlanul az egyik legnagyobb kedvenc, de sokan diéta vagy táplálékérzékenység miatt kénytelenek lemondani róla. Ha azonban hajdinaliszttel és növényi tejjel, cukormentesen készítjük, nem lehet ellenérv, ráadásul ez a változat villámgyorsan és pofonegyszerűen elkészíthető.

A hajdina méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig régen alapélelmiszernek számított a magyar konyhában is. Nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik, gluténmentes, de finomra őrölve lisztként is nagyon jól használható például palacsintához.

Ebbe az egészséges és alakbarát palacsintába most tojás sem került, helyette banán és tahini fogja össze a masszát, nagyon kellemes, könnyű a tészta textúrája, érdemes belőle kisebb palacsintákat sütni, ha nagyobb és vékonyabb lepénykéket szeretnénk, akkor nehezebb megfordítani őket, de úgy is működik, csak egy kis rutin kell hozzá, de a mini változattal kezdőknek is biztos sikerélményük lesz.

Hajdinapalacsinta

Hozzávalók:

  • 15 dkg hajdinaliszt
  • 2,5 dl (növényi) tej
  • 1/2 érett banán
  • 2 evőkanál méz vagy agave szirup
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • csipet só
  • kevés olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés: Az összes alapanyagot egy turmixgépbe tesszük, és homogén, sima masszává mixeljük.

Egy serpenyőt felforrósítunk, egy szilikon ecsettel kikenjük olajjal, majd a tésztából evőkanálnyi adagokat öntünk a serpenyőbe, és 3-4 percig sütjük, majd egy lapáttal megfordítjuk, és még 2-3 percig sütjük.

Ízlés szerint friss gyümölccsel, dzsemmel vagy csak egy kis mézzel, (növényi) joghurttal tálaljuk.