Tavasszal már nagyon szoktam várni, hogy a spárga elérhető áron legyen a piacon. Pár napja végre találtam, a szokásos krémleves után pedig valami különlegességet szerettem volna készíteni.

A köretet egy külföldi oldalon találtam, már meg nem mondom, hol. A paprikás csirkét viszont nem a szokásos módon készítettem el, hanem sokkal egyszerűbben, hagyma nélkül, a köretben úgyis van elég.

Az tetszett a legjobban ebben az ételben, hogy a napi zöldségadag simán benne van, amellett nagyon laktató és igazi ízbomba.

Forrás:
Hajós Ágnes

Paprikás-tejfölös csirke kuszkuszos zöldségekkel

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 nagyobb csirke felsőcomb
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika

A körethez:

  • 10 cm-nyi póréhagyma
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 kisebb kaliforniai paprika
  • 1 csokor zöld spárga
  • 3 nagyobb hónapos retek
  • fél bögre kuszkusz
  • 2 szelet barna kenyér
  • só, bors
  • ízlés szerinti zöldfűszerek (pl. rozmaring, bazsalikom)
  • olívaolaj

 
Elkészítés: A combokat kicsontozzuk. Egy tálban simára keverjük a tejfölt a pirospaprikával, sóval és szép adag borssal. A húst háromcentis kockákra vágjuk, a tejfölbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

A kuszkuszt egy tálba szórjuk, kissé megsózzuk, és felöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Lefedjük 10 percre.

A spárgák szárának kemény végét lepattintjuk, felette 3 cm-en zöldséghámozóval lehántjuk. Lobogó sós vízben 5 percet főzzük, kivesszük, 4 darabba vágjuk. A lila- és póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot és a retket cikkekre, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk a spárgák fejét, majd mehet hozzá a többi zöldség. Kevergetve-rázogatva roppanósra sütjük őket, mikor kezdenek alakulni, rájuk szórjuk a sót és a fűszereket, ha kész, elzárjuk a gázt.

A kuszkuszt villával átforgatjuk, a zöldségekhez keverjük. 

A kenyeret kockákra vágjuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.

Ugyanebbe a serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat öntünk, beleborítjuk a csirkefalatokat. Nagy lángon, többször megkeverve pár perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a mártás is besűrűsödik kicsit alatta.

Tálalás előtt a zöldségeket összekeverjük a kenyérkockákkal, ízlés szerinti mennyiséget tányérra szedünk, hozzákanalazunk a tejfölös csirkekockákból is.

Forrás:
Hajós Ágnes