Írd be, mit keresel:

Szicíliai narancstorta – avagy kevert tészta kimaxolva

A szicíliai nonnák legyenek áldottak ezért az egyszerű, de isteni finom narancsos süteményért! Bár egy egyszerű kevert tészta, mégis illik rá a torta elnevezés: illatos, puha és mutatós, és tényleg olyan finom, hogy akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.

Cookta - 2023.04.23.
Szicíliai narancstorta – avagy kevert tészta kimaxolva

Aki járt már Szicíliában, tudhatja, hogy mennyire istenien aromásak ott a citrusok, nem véletlen, hogy sokféle ételhez használnak citromot és narancsot. Legendásan finomak a citrusos fagylaltjaik és frissítő granitáik, és persze a citromot leginkább ízesítésre használják, a narancs kerül sós-édes salátába is, no meg készül belőle ez a házias, nagyon illatos torta is.

Nagyon gyorsan összeállítható a szicíliai narancstorta tésztája, nem szükséges hozzá semmilyen extra alapanyag, mégis különleges, mivel a tészta maga sok reszelt narancshéjat és friss levet tartalmaz, és a nálunk kapható naranccsal is nagyon finom. Megsüthetjük önmagában is, majd kettévágva megtölthetjük narancsdzsemmel, így is készítik, vagy a tetejét kirakhatjuk vékonyra szelt naranccsal, amire ha egy kis cukrot hintünk, nagyon finoman rákaramellizálódik sülés közben.

Szicíliai narancstorta

Hozzávalók:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 narancs
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és az egyik vaníliás cukrot, és jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, 2 narancs reszelt héját és kifacsart levét, valamint a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, és sima tésztává keverjük.

Egy közepes kapcsos tortaformát kikenünk és kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát. A maradék 1 narancsot vékonyan felkarikázzuk, a tészta tetejét kirakjuk vele, egyenletesen megszórjuk a maradék vaníliás cukorral.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35–40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a tortaperemet lekapcsolva hagyjuk teljesen kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.