Van a sós és apró, ropogós perec, ami leginkább a ropi csavaros változata, és van a puha, foszlós, péksüteménynek is beillő, kelt tésztával készülő perec, ami sörkorcsolyának éppen olyan tökéletes, mint vendégvárónak, reggelire vagy akár partira.

Ez a csavaros kis péksütemény örök klasszikus és mindenkinek a kedvence, mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz, cirkuszt, állatkertet, vásári hangulatot, ma pedig leginkább a fesztiválokhoz, mozizáshoz és sörözéshez kapcsoljuk, pedig ennél sokkal magasztosabb az eredete... Nem a lazázáshoz kapcsolódik ugyanis, hanem a jó gyermekek jutalmaként készült először egy leleményes és feltehetően nagylelkű, igazi "pedagógus" szerzetes jóvoltából, mégpedig igen régen, még a 600-as években, a kora középkorban, Olaszországban. Az volt az ötlete, hogy kenyértésztából olyan süteményt formáz, amely valamiképpen emlékeztet az imádkozásra, és ezzel jutalmazza az imádságukat elvégző gyerekeket, így született meg a szív előtt a mellkason összefont karokat imitáló forma, amiben egyes magyarázatok szerint a keresztény szentháromság - az Apa, a Fiú és a Szentlélek - is megjelenik a perec hármas tagolásában.

Az itáliai szerzetes az első pereceknek a pretiola, vagyis kis jutalom nevet adta, ami hamar népszerű lett, és terjedni kezdett, a név pedig régiónként alakult, és lett pretzel a franciáknál, bretzel a német nyelvű területeken, precel a lengyeleknél, pereca a szerbeknél, nálunk pedig perec.

A nagy múltú péksütemény nem véletlenül lett ilyen népszerű, a zseniális forma a pékek emblémájává, úgymond logójává is vált, egyszerűségében is nagyszerű, mindig sikert arat, és otthon is egyszerűen elkészíthető az alábbi kipróbált recepttel.

Puha sós perec

Hozzávalók 10 perechez:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só

Valamint:

  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • szezámmag, durva szemű só, egész mák vagy reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba kimárjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a langyos tejjel, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a sót, és elektromos robotgép dagasztókarjával 5-6 perc alatt rugalmas tésztává összedolgozzuk, amíg teljesen elválik az edény falától, majd gombóccá formázzuk, és a tálba visszatéve konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1,5 órát kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, 10 egyforma darabbra osztjuk, és enyhén lisztezett felületen hosszú rúddá kisodorjuk, majd a végeket visszahajtjuk, középen egyszer vegy kétszer megcsavarjuk, és a végeket a tésztára lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A vízfürdőhöz 1,5 liter vizet felforralunk egy lábasban, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 2 evőkanál szódabikarbónát, vigyázat, fel fog habzani, de ez természetes, majd a pereceket kettesével beletesszük, és fél percet hagyjuk, majd szűrőkanálalla kiemelve lecsöpögtetjük, és visszatesszük a tepsire.

A perecek tetejét megszórjuk szezámmaggal - vagy ízlés szerint durva szemű sóval, egész mákkal vagy reszelt sajttal -, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Melegen, langyosan, hidegen is finom, nemcsak sör mellé, hanem péksüteményként is nagyon finom.