Írd be, mit keresel:

Perec, amit nem csak a gyerekek szeretnek

Van a sós és apró, ropogós perec, ami leginkább a ropi csavaros változata, és van a puha, foszlós, péksüteménynek is beillő, kelt tésztával készülő perec, ami sörkorcsolyának éppen olyan tökéletes, mint vendégvárónak, reggelire vagy akár partira.

Cookta - 2022.04.25.
Perec, amit nem csak a gyerekek szeretnek

Ez a csavaros kis péksütemény örök klasszikus és mindenkinek a kedvence, mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz, cirkuszt, állatkertet, vásári hangulatot, ma pedig leginkább a fesztiválokhoz, mozizáshoz és sörözéshez kapcsoljuk, pedig ennél sokkal magasztosabb az eredete… Nem a lazázáshoz kapcsolódik ugyanis, hanem a jó gyermekek jutalmaként készült először egy leleményes és feltehetően nagylelkű, igazi "pedagógus" szerzetes jóvoltából, mégpedig igen régen, még a 600-as években, a kora középkorban, Olaszországban. Az volt az ötlete, hogy kenyértésztából olyan süteményt formáz, amely valamiképpen emlékeztet az imádkozásra, és ezzel jutalmazza az imádságukat elvégző gyerekeket, így született meg a szív előtt a mellkason összefont karokat imitáló forma, amiben egyes magyarázatok szerint a keresztény szentháromság – az Apa, a Fiú és a Szentlélek – is megjelenik a perec hármas tagolásában.

Az itáliai szerzetes az első pereceknek a pretiola, vagyis kis jutalom nevet adta, ami hamar népszerű lett, és terjedni kezdett, a név pedig régiónként alakult, és lett pretzel a franciáknál, bretzel a német nyelvű területeken, precel a lengyeleknél, pereca a szerbeknél, nálunk pedig perec.

A nagy múltú péksütemény nem véletlenül lett ilyen népszerű, a zseniális forma a pékek emblémájává, úgymond logójává is vált, egyszerűségében is nagyszerű, mindig sikert arat, és otthon is egyszerűen elkészíthető az alábbi kipróbált recepttel.

Puha sós perec

Hozzávalók 10 perechez:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só

Valamint:

  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • szezámmag, durva szemű só, egész mák vagy reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba kimárjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a langyos tejjel, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a sót, és elektromos robotgép dagasztókarjával 5-6 perc alatt rugalmas tésztává összedolgozzuk, amíg teljesen elválik az edény falától, majd gombóccá formázzuk, és a tálba visszatéve konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1,5 órát kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, 10 egyforma darabbra osztjuk, és enyhén lisztezett felületen hosszú rúddá kisodorjuk, majd a végeket visszahajtjuk, középen egyszer vegy kétszer megcsavarjuk, és a végeket a tésztára lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A vízfürdőhöz 1,5 liter vizet felforralunk egy lábasban, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 2 evőkanál szódabikarbónát, vigyázat, fel fog habzani, de ez természetes, majd a pereceket kettesével beletesszük, és fél percet hagyjuk, majd szűrőkanálalla kiemelve lecsöpögtetjük, és visszatesszük a tepsire.

A perecek tetejét megszórjuk szezámmaggal – vagy ízlés szerint durva szemű sóval, egész mákkal vagy reszelt sajttal -, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Melegen, langyosan, hidegen is finom, nemcsak sör mellé, hanem péksüteményként is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.