Írd be, mit keresel:

Stromboli, az olasz-amerikai töltött pizza

A stromboli az amerikaiak egyik kedvenc pizzája, ami olasz is meg amerikai is, és nem is olyan régi találmány. Nagyon praktikus, finom és egyszerű, nem véletlen hát népszerűsége.

Cookta - 2022.04.26.
Stromboli, az olasz-amerikai töltött pizza

A stromboli tulajdonképpen egyfajta töltött pizza, ami Olaszországban sem ismeretlen, csakhogy ott klasszikusan calzone a neve, és a körlappá nyújtott tésztát töltés után félbehajtva sütik meg. Ezzel szemben a stromboli egy téglalappá nyújtott, majd töltött és felcsavart és egyben megsütött változat, és nemcsak összetevőiben kapcsolódik Itáliához, hanem az eredetét tekintve is, ugyanis egy olasz vendéglős, bizonyos Nazzareno Romano készítette először az amerikai Philadelpiában, az 50-es években. A zseniálisan egyszerű pizzaváltozat a vulkánjáról híres kis olasz szigetről, Stromboliról, illetve az akkoriban hatalamas mozisikereket arató azonos című filmről kapta a nevét, aminek forgatásán Ingrid Bergman és a rendező Roberto Rossellini egymásba szerettek. Jó névválasztásnak tűnik, mert hamarosan hatalmas sikere lett az ételnek, más éttermek is átvették, és hamarosan egész Amerika ismerte.

Ha a strombolit kész kelt tésztából készítjük, akkor igazán gyors fogás, vendégvárónak vagy vacsorára is tökéletes egy kis salátával kiegészítve, ha házi tésztát készítünk hozzá, akkor a kelesztés miatt viszont kicsit időigényesebb, de nem bonyolult úgy sem. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy a tésztatekecs tetejét pár centinként sütés előtt vágjuk be, így egyrészt ki tud jönni a gőz sülés közben, és nem reped meg a tészta, másrészt könnyebben átsül a tésztatekercs.

Stromboli – pizzatekercs – sonkával és sajttal

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 4 evőkanál paradicsomszósz
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg mozzarella
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál oregánó

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés: A tésztához az élesztőt és a cukrot a langyos vízben elkeverjük, 5 percre félretesszük. Közben a lisztet egy keverőtálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd az olívaolajat és az élesztős vizet is hozzáadjuk, és kézzel összedolgozzuk, amíg ruganyos tésztát kapunk, majd gombóccá formázzuk, a tálba tesszük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen 30×40 centis lappá nyújtjuk, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal, majd befedjük sonkaszeletekkel. Rátépkedjük a mozzarellát, megszórjuk az oregánóval, majd a reszelt sajttal, majd a tésztát feltekerjük, a végeit benyomkodjuk.

A tésztakígyót egy sütőpapírral fedett tepsire óvatosan átemeljük, lekenjük felvert tojással. Éles késsel pár centinként bevágjuk a tetejét, majd zsemlemorzsa és reszelt parmezán keverékével egyenletesen megszórjuk.

A tepsit 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk 10 percet pihenni, majd szeletelve tálaljuk. Ízlés szerint paradicsomszószt kínálhatunk hozzá mártogatáshoz…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.