A vajretek vagy sörretek az az ökölnyi hófehér zöldség, amit tavasszal gyakran látunk piacon, zöldségesnél, sőt egyre gyakrabban a szuperekben, hiperekben is. Van, ahol darabra vásárolható, máshol hármas csokorba kötve. Vegyetek belőle, isteni – és nem csak nyersen!

Íze semlegesebb a piros hónapos retekénél, tele van ásványi anyagokkal, vitaminnal, nagyon magas a víztartalma, 10 dkg csupán 16 kcal!!! energiát tartalmaz. Nyersen szeletelve, cikkekre vágva kitűnő kísérője szendvicseknek, a cikkeket mártogatóshoz is kínálhatjuk, salátába is remek diétás és egészséges alapanyag.

Forrás:
iStock

A jó hír, hogy sütve, főzve is nagyon finom, sőt még a levele is nagyon finom, akár pestónak, akár egy könnyű krémlevesnek.

Csőben sült sajtos-tejszínes sörretek

Hozzávalók:

  • 3 sörretek
  • 3 burgonya
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg juhtúró
  • bors

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, a reteknek levágjuk a szárát-levelét (nem dobjuk el!), és mindkettőt vékonyan felkarikázzuk vagy félkarikákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy tálban összeforgatjuk, majd egy sütőtálva öntjük.

A juhtúrót összemorzsoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, majd a zöldségekre locsoljuk egyenletesen.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük.

A retek krémesre sül, a krumplival jól kiegészítik egymást. Köretnek is tökéletes, de egy salátával önálló húsmentes vacsora is lehet.

Forrás:
iStock

A retek leveléből – persze csak ha friss, élénkzöld – készíthetünk gyors és könnyű krémlevest vagy fűszeres pesto szószt, amivel pár perc alatt gyors vacsora dobható össze. Egy hétig is eláll a hűtőben, csak egy kis tésztát kell főzni hozzá.

Reteklevélpesto

Hozzávalók:

  • 1 csokor (3 darab) sörretek levele
  • 1 dl olívaolaj
  • színes bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék mandula
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A reteklevelet megmossuk, leszárítjuk, majd durvára vágjuk. Konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és 1-2 perc alatt összemixeljük. A krémes zöld kencét üvegbe tesszük, hűtőben tároljuk, pirítósra kenve is finom, salátaöntetbe is keverhetjük, majonézhez, mártáshoz, de friss kifőzött tésztával összeforgatva könnyű fogásnak is remek.

Forrás:
iStock