Az angol konyha nem kifejezetten a népszerű és kifinomult fogásairól híres, de azért van jó néhány olyan, ami világklasszis, ráadásul hasonlítanak is egy kicsit közkedvelt magyaros ételekre. Hunglish receptkedvencek következnek!

Legelőször is itt van az angol reggeli, amiben csupa olyan dolog van, amit amúgy nagyon magyarosnak és ízletesnek tarthatunk külön-külön: sült szalonna és kolbász, tükörtojás, főtt bab és pirított gomba, mindez jó sok kenyérrel... Igazi koleszterinbomba, amit biztos nem párosítanánk így össze reggelire. Aztán itt van a híres angol steak, ami valóságos legenda, és rengeteg mítosz övezi, de végsősoron mégis egy darab hirtelen sütött natúrhús, amire minden konyhának megvan a maga válasza. De lássuk az „igazi” fogásokat!

Fish & chips

Bundás hal és sült krumpli, lehet, nálunk inkább bundás húsos változatban lenne nyerőbb, de mivel az angoloknak sok a haluk, ezért inkább erre voksolnak. Amúgy nálunk is klasszikus a rántott hal, legyen az ponty vagy halrudacska, de még a „balatoni” hekk (ami amúgy tengeri hal) is bundában sült kedvencünk. Az angol változat sörös bundában sül, ami tőlünk sem idegen, a fogáshoz pedig majonézes alapú szósz is jár, illetve főtt zöldborsó, kicsit pürésítve. RECEPT >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Skót tojás

A scotch egg tulajdonképpen egy fűszeres fasírt, a közepében főtt tojással. Mondhatnánk, hogy a mi Stefánia-vagdaltunk egyszemélyes változata. Az angol változatban azonban fűszeres kolbászhús és darált marhahús veszi körbe a főtt tojást, amit a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa bundában sütnek ki bő olajban. RECEPT >>

Pásztorpite

A Shephard's Pie, vagyis a pásztorok pitéje az egyik legnépszerűbb angol étel, ami valójában egy rakottas: alul egy húsos ragu, felül egy sajtos burgonyapüré, lehetetlen nem szeretni. Hagyományosan marha- vagy bárányhússal készül, sárgarépával vagy zöldborsóval gazdagítva, de nagyon finom pulykával is. RECEPT >>

Répatorta

Sokan amerikainak gondolják, pedig igazi angol sütemény, amit a kényszerűség szült, méghozzá a háború szegénysége. Cukor nem volt, a sárgarépa pedig elég édes volt ahhoz, hogy kiváltsa a cukor egy részét, textúrát és tartalmat is adott a süteménynek. Nyilván akkor nem pakolták tele aszalványokkal és csokidarabokkal, krémsajtos finomság sem került a tetejére, de annyira bevált a fapados alaprecept is, hogy világsztár lett. RECEPT >>

Crumble

Vagyis a morzsasüti! Nálunk inkább úgy ismeretes, mint reszelt süti, de lényegében nagyon hasonló. Nálunk a pitének egy olyan verziója, ahol a töltelék egy vékony tésztarétegre kerül, majd erre morzsolják vagy reszelik rá a tészta egy másik részét. Az angoloknál nem nagyon bajlódtak a tésztával: csak sok gyümölcs, a tetejére szórva az összemorzsolt vaj-liszt-cukor keverék. Persze ennél jóval több van benne, elképesztően jól variálható és minden formában isteni. RECEPTEK >>